Szakértői kormányt akarnak a liberálisok

Szakértői kormányt akarnak a liberálisok

Csütörtök, 2010. május 06., 11.00

Crin Antonescu PNL-elnök kijelentette: a liberálisok a jelenlegi felállásban nem kormányozhatnak a PD-L-vel közösen, szerinte a liberális párt fertőzést kapna, ha egy romlott többséghez csatakozna, éppen ezért közgazdász vezette technokrata kormányt javasolt.

„Ismét arról beszélnek, hogy a Demokrata Liberális Párt (PD-L) egyes tagjai koalíciós kormányzást szeretnének a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), stb. A jelenlegi parlamenti többség romlott, és ahhoz csatlakozni nem mást jelent, mint megfertőződni. A PNL kész mindent megtenni ellenzéki párt minőségében, megoldásokat javasol, de semmiképpen nem hajlandó társulni a PD-L-vel és klientúrájával, a közvetlen felelősökkel, Traian Băsescu államelnökkel az élen, Románia kárára”, szögezte le sajtótájékoztatóján Crin Antonescu.

A PNL elnöke szerint jelenleg Románia irányítása a legsürgősebb, ezért a liberálisok egy közgazdász vezette technokrata kormányt javasolnak, 7-8 minisztériummal.

„Meggyőződésünk, hogy egy független személyiség, elismert szakértő, lehetőleg közgazdász által vezetett kormányra van szükség, 7-8 minisztériummal, amelyeket szintén technokraták vezetnének, olyanok, akik nem függnek a PD-L klientúrájától. Valós elemzést kellene végezniük Románia jelenlegi helyzetéről, vissza kellene térni a valósághoz, amelytől a jelenlegi kabinet rég eltávolodott, majd azonnali és határozott intézkedéseket kellene hoznia a helyzet fellendítése vagy legalábbis a zuhanás megakadályozása érdekében”, fejtett ki Antonescu.

Mint mondta, Romániának azonnal új kormányra lenne szüksége, nem pedig kormányátalakításra, szépítgetésre, olyan formulákra, amelyek révén a PD-L és klientúrája meghosszabbíthatná uralmát az ország fölött.

Arra a kérdésre, hogy a technokrata kormány kapcsán a Johannis-projektet javasolja-e ismét, Antonescu azt mondta: egyelőre nem egy bizonyos személyről beszél.

„Ötletként ismét megemlítem a Johannis-projektet, mert önök is felvetették, és elmondom, hogy akkor, amikor ugyanez a Boc-kormány a román gazdaság megnyomorításán dolgozott, Traian Băsescu nem vette figyelembe ez a javaslatot és a parlamenti többséget. Számomra, és liberális kollégáim számára sem feltétlenül jó a technokrata kormány, hiszen politikusok vagyunk, politikai pártként működünk, és természetes, hogy normális körülmények között a politikai pártok vezetik az országot, de Románia jelenlegi helyzetében jobb megoldást nem látunk”, ecsetelte a liberális vezető.

Antonescu tagadólag válaszolt arra a kérdésre, hogy kaptak-e konkrét kormányzási ajánlatot a PD-L-től.

„Nem, és nem is lehet szó róla, éppen elejét akarom venni ennek. (…) Nincs lehetőség a PD-L-vel való együttműködésre. A PD-L és Traian Băsescu hozta Romániát ebbe a helyzetbe”, mondta, kacagva a PNL elnöke.

Szerinte a szakértői kormánynak abból kellene kiindulnia, hogy semmiképpen nem szabad növelni az egységes adót és a hozzáadottérték-adót (TVA), sőt, megoldásokat kell keresnie, hogy legkésőbb ez év végén, jövő év elején ezeket csökkenteni lehessen, továbbá azonnal alkalmazni kellene a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által szorgalmazott intézkedéseket, mint az adózási bónuszt, az újra befektetett nyereség adómentessé tételét, a TVA csökkentését, akár 5 százalékra az építkezésben, valamint más területeken is.

„Ezt nem tudja megtenni a Boc-kormány és egyetlen PD-L-kabinet sem: egy valóban szigorú és hatékony költségcsökkentést, amely tulajdonképpen a klientúrát célozza. Egy független és tisztességes szakértőkből álló kabinet felleltározhatná és véget vethetne a narancssárga kamarilla által eszközölt képtelen kiadásoknak. Az nem lehet hogy 20 millió lakos fizesse saját zsebéből az egyetlen személy és párt köré szervezkedő kamarilla dőzsölését”, mondta a liberális politikus. 
(Mediafax), nyugatijelen.com

  • admin
  • 2010. május 6. csütörtök
  • PNL
admin
 

>