2

Május 15-től rendőrök kíséretében ellenőrizhetik a betegszabadságon levőket

Május 15-től a rendőrség kíséretében a munkáltató és az egészségügyi pénztár képviselői ellenőrizhetik, hogy a betegszabadságon levő alkalmazott a megjelölt címen tartózkodik-e. Akit nem találnak otthon, nem fizetik tovább a betegnapjait

.

A betegszabadságokkal kapcsolatos kiadások az idén is emelkedtek. Míg 2009 első negyedévében az egészségügyi tárca 220 millió lejt költött erre, az idei év hasonló időszakban már 255 millió lejt fizettek ki a betegállományban lévőknek. Cseke Attila egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint vannak megyék, ahol a betegnapok aránya 20-30 százalékkal emelkedett (például Bihar, Szilágy, Iasi vagy Neamt és Valcea megyék), de Konstanca megyében 50 százalékos a növekedés. „A legkirívóbb esetek közül megemlíteném azt a pácienst, aki 71 napot töltött betegállományban, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Öt különböző diagnózis miatt hat beteglapot állítottak ki neki. Mivel a betegállomány első öt napját a munkaadó fizeti, ez a munkáltató összesen 47 betegnapot volt kénytelen kifizetni ennek az alkalmazottnak. Igy nem csodálom, hogy a munkaadók nagyobb része támogatja a kezdeményezésünket” – fogalmazott Cseke Attila.

A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet: a módosítások között szerepel, hogy a betegnek ezentúl nyilatkoznia kell arról, hol található meg a betegszabadság ideje alatt, és ez ellenőrizhető is. Amennyiben a munkaadó vagy az egészségügyi biztosító által kiküldött ellenőrzés során nem találják otthon a beteget, másnaptól nem fizetik tovább a szabadságot.

2009-ben országszerte kb. 2,7 millió beteglapot adtak ki az alig több mint ötmillió hazai munkavállalónak, az Egységes Egészségbiztosítási Alapnak hat százalékát – mintegy 923 millió lejt – betegszabadságok kifizetésére költötték. 2006-ban ez az összeg még csak 482 millió lej volt. Egyes megyékben három év alatt négyszeresre növekedett a kiadott beteglapok száma.

A jogszabály-módosítás nem vonatkozik a krónikus betegségekre, mint a tuberkulózis, a neopláziás esetekre vagy HIV-fertőzöttekre, a veszélyeztetett terhességekre, a szülés előtti és utáni szabadságra, valamint a beteg gyerekek gondozására.

  • Készült: 2010. április 30., kronika.ro
admin
 

  • Robin Hood szerint:

    Ertem en hogy szukseg van egy ilyen torvenyre, szerencsere nekem meg nem volt szuksegem ilyen szabadsagra remelem nem a jovoben sem lesz :),…de nezzuk meg a masik oldalrol ezt a dolgot.

    Mi van ha a beteg eltorte a labat es nem tud ajtot nyitni a kopogtato ellenoroknek?,…. vagy epp elment az uzletbe vasarolni?

  • empépés szerint:

    Mint szófogadó szavazó , hálás csókot lehel az érdekeit képviselő RMDSZes egészségügyi miniszter…homlokára!

  • >