4

Mégsem látogat Erdélybe a dalai láma?

A dalai láma nem látogat idén szeptemberben a Székelyföldre, írja az Evenimentul Zilei című napilap. A lap megkeresésére Tenzin Taklha, a dalai láma személyi titkára azt nyilatkozta: a tibeti vallási vezető azért döntött úgy, hogy mégsem látogat Romániába, hogy „ne okozzon kellemetlenséget”. A titkár elmondta: a dalai láma megkapta Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívását, és el is fogadta, utólag azonban lemondott a romániai látogatásról. Röviddel azután, hogy Tőkés bejelentette a keleti vallási vezető látogatását, a bukaresti külügyminisztérium jelezte: a dalai lámát nem hívták meg a román hatóságok.

Tenzin Gyatso, a dalai láma

Tőkés László EP-képviselő április közepén jelentette be, hogy a dalai láma elfogadta meghívását, és szeptemberben kétnapos látogatást tesz a Székelyföldön. A tervek szerint a dalai láma a háromszéki Csomakőrösre, Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujába utazik, ahol megkoszorúzza az első európai bódhiszattva (buddhista szent) szobrát, majd előadást tart Sepsiszentgyörgyön.

„Őszentsége, a dalai láma elvileg egyetértett azzal, hogy Romániába látogasson. Ennek ellenére a látogatásra nem kerül sor. Őszentsége látogatásaival kapcsolatos politikánk mindig az, hogy ne okozzunk semmilyen kellemetlenséget” – nyilatkozta a bukaresti lapnak Tenzin Taklha.

Röviddel Tőkés bejelentése után a bukaresti külügyminisztériumközleményben hangsúlyozta, hogy a román hatóságok nem hívták meg a dalai lámát romániai látogatásra, Bukarest pedig „egyetlen, szuverén és területileg egységes Kína létezését ismeri el, amelynek Tibet is része”.

Demeter Szilárd, az EP-képviselő sajtóirodájának vezetője azt nyilatkozta: megkapták a dalai láma európai irodájától azt a levelet, amely megerősíti a száműzetésben élő buddhista vallási vezető látogatását, amelyre szeptember 23-24-én kerül sor. „Hivatalosan még nem értesítettek bennünket, hogy a látogatás esetleg elmaradna. Reméljük, hogy mégis sor kerül rá, hiszen két éve dolgozunk ennek érdekében” – mondta Demeter.

Szerző(k): Hírösszefoglaló, kronika.ro

admin
 

 • nahát szerint:

  megdöbbentő módon oláh testvéreink őt is elriasztották…

 • admin szerint:

  Tisztelt ,,nahát” nevű hozzászóló !

  Vajon neked hogyan esne, ha pusztán csak azért mert magyar vagy, valaki, bárki számodra nem tetsző jelzőt használna irányodban, illetve olyan meghatározást/ elnevezést használna népedre vonatkozólag ami nincs, nem lehet ínyedre?

  Következésképpen megkérhetlek- e arra hogy gondolj a fentebb említett természetes és logikus kölcsönösségre hozzászólásaid megejtése előtt ?

  Köszönöm.

 • nahát szerint:

  több száz éven keresztül ezt a megnevezést használták,csak a 48-49 es forradalom után(mikor mindent lehetett nekik abban a szép habsburg-rendszerben) kitalálták, hogy ők valójában a rómaiak leszármazottai és ezután románok lesznek és az oláh,vlach stb megnevezésekhez semmi közük.

 • admin szerint:

  Köszönöm kis történelmi értekezésedet de hozzászólásod teljes mértékben off- topic ,,nahát” !

  Megkérlek szépen a jövőben tartsd tiszteletben a bloggolás- kultúra elemi szabályait !

 • >