Csendőrök vertek el két fiatalembert Sepsiszentgyörgyön

A Szent György-napok egyik éjszakáján két szórakozó gidófalvi fiatalembert elvertek a csendőrök. Az áldozatok nem hagyják annyiban, törvényszéki orvosi látleletet kértek, s az ütlegelő zsandárokat katonai ügyészségre adják. A sepsiszentgyörgyi csendőrparancsnok — aki már „vetkőztetett le” erőszakoskodó katonát — belső kivizsgálást kezdeményezett.

Péntekről szombatra virradó éjjel a megyeszékhelyi Szent György téren kissé spicces társaság vonult el az egyik lacikonyhából. Egy parkolóból kiálló személygépkocsi fellökte a 22 éves Csulak Csongort, aki elesett, majd mérgében az autó szélvédőjére loccsantotta poharából a sört. A kocsi vezetője éles szóváltásba keveredett a sörös fiatalemberrel, amire felfigyelt a közelben tartózkodó csendőrjárőr, és közbelépett. Csulakot leütötték, földre teperték, majd a járőrkocsi felé tuszkolták, hogy bevigyék a székhelyre. Ezt látva, a 27 éves Fazakas Vince Lajos közbelépett, Csulak és a csendőrök közé állt. Erre ketten őt is lefogták, az egyik gyomorszájon rúgta annyira, hogy nem kapott levegőt, majd mindkettejüket elszállították. Utóbbi lapunknak elmondta: elvették tárcáikat, telefonjaikat, azokat kikapcsolták, a nyakából letéptek két ezüstláncot, amelyek el is vesztek.

A kocsiban — rendszáma: MAI 141981 — tovább folyt az ütlegelés. Fazakas védeni próbálta barátját, erre csúfondárosan megkérdezték a csendőrök: mi az, védi a szeretőjét? A csendőrség székhelyén egy nagy terembe vezették a két szabálytalanul őrizetbe vett fiatalembert. Ott már öten estek nekik, elsősorban Fazakasnak. Leütötték, hajánál fogva felemelték, és tovább verték. „Kikezdesz-e még a csendőrséggel?” — kérdezgették verés közben. Negyedórás ütlegelés után mindenféle jegyzőkönyvfelvétel nélkül szélnek eresztették őket, az elveszett láncokon kívül értékeiket visszaszolgáltatva.

Autós üldözés

Közben a társaság harmadik tagja, Igyártó Botond — miután sikertelenül próbált meg segítséget kérni telefonon, taxiba ült, és a csendőrséghez vitette magát. Az őr azt állította, nincsenek ott, akiket keresett. Az időközben kiszabadult Fazakas riasztotta rokonságát, testvére és sógora érkezett kocsival, ők észrevették, hogy a csendőrautó távolról követi a sántikálókat. Fazakas sógora a kocsi elé került, s meg szerette volna állítani azt, de az integetésre a csendőrautó elhúzott. Mindannyian beültek a személygépkocsiba, üldözőbe vették a kék autót, de annak sikerült meglépnie. Akkor a csendőrség székhelyére hajtottak, és magyarázatot kértek, de az őrszobán túl nem jutottak. Megjött a járőrkocsi is, de abból mindössze egy álarcos csendőr szállt ki. Fazakas biztos benne, hogy az ütlegelők közül hármat felismerne, mert akkor nem volt rajtuk maszk.

A pórul járt fiatalok a megyei kórház sürgősségi osztályára mentek. Florián Zsuzsanna ügyeletes orvos megállapította, hogy mindketten erőszak áldozatai, Fazakas esetében a sérülések egész lajstromát sorolta fel, és átvilágításra küldte. A röntgenfelvétel alapján Florentina Moroiu szakorvos megállapította, hogy megrepedt egyik bordája, és a tüdeje is megsérült. Az áldozatok hétfőn a törvényszéki orvosnál jelentkeztek, a Carmen Barbu tisztiorvos által kiállított bizonylatban Csulak Csongor esetében hat sérülés szerepel, amelyek 2—3 napi orvosi kezelést igényelnek, Fazakas Vince Lajos esetében tíz 7—8 nap alatt gyógyuló sérüléseket állapítottak meg. Az ifjak panasszal fordultak a Területi Közrendészeti hatósághoz, a prefektúrához, és feljelentést tettek a katonai ügyészségen is.

A parancsnok helyesel

Adrian Faur ezredes, a Dózsa György Kovászna Megyei Csendőr-felügyelőség parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, ellenez mindenféle, a beosztottjai részéről történő szabálytalan megnyilvánulást, az erőszakot pedig kimondottan. Helyesnek tartja, hogy az ifjak a katonai ügyészséghez fordultak, de ezzel nem elégszik meg, belső kivizsgálást kezdeményezett, s az eredmény függvényében fegyelmi eljárást indít. Faur eddig is büntetett már meg szabálytalankodókat, egy Zágonban erőszakoskodó beosztottját pedig eltávolította a testületből.

Szekeres Attila
Háromszék

erdely.ma

admin
 

>