Belső konfliktusok a székelyudvarhelyi RMDSZ-ben

Fokozódni látszik az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetében hónapok óta zajló politikai vita. A szervezet ma este két különböző helyszínen is ülésezik: Grünstein Szabolcs helyi RMDSZ-elnök összehívására választmányi, Fehér István megbízott elnök pedig tisztújító ülésre hívja a választmányi tagokat.

szövetség székelyudvarhelyi szervezetének elnöki tisztségéért folyó harc, mint ismeretes, decemberben kezdődött, amikor a szervezet tisztújító küldöttgyűlést szervezett. Ekkor a 93 megjelent küldöttből 91-en adtak le érvényes szavazatot, ebből 46-ot Grünstein Szabolcs, 45-öt Benedek Árpád Csaba kapott. Az eredményt azonban megóvták, mert a szabályzat szerint az érvényes szavazatok legalább 50 százalékát plusz egy szavazatot kell begyűjteni a választott elnöknek.

Grünstein Szabolcs és Bíró Enikő egyaránt úgy nyilatkozott, a küldöttgyűlés szabálytalanul zajlott, a határozatokat pedig érvénytelennek tekintik. Mint kiderült, ma 18 órától a Hargita megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban kezdődő, Grünstein Szabolcs által összehívott választmányi ülésen az elmúlt hónapok tevékenységéről kíván beszámolni, míg 19 órától a Bocskai- házban tisztújító közgyűlést hirdetett meg Fehér István megbízott elnök, s mint megtudtuk, az elnöki tisztségre Benedek Árpád Csabát jelölték.A szövetség szabályzatfelügyelő bizottsága később elutasította az óvást, és Grünstein kétéves elnöki mandátumát érvényesnek nyilvánította. Márciusban Bunta Levente polgármester rendkívüli, zárt ajtók mögött zajló küldöttgyűlést hívott össze, melynek keretében Fehér Istvánt választották megbízott elnöknek. A helyi szervezetet vezető Grünstein Szabolcsot felmentették az elnöki tisztségéből, Bíró Enikőtől pedig – aki korábban töltötte be a vezetői tisztséget – megvonták a politikai bizalmat.

„Az országos szabályzatfelügyelő bizottság határozata értelmében végzem feladataim” – nyilatkozta a Krónikának Grünstein, aki szerint a ma este szervezendő tisztújító küldöttgyűlés eredménye is érvénytelen lesz majd, miután nem a szabályzatnak megfelelően hívták össze a gyűlést. Grünstein kifejtette, a szervezet tevékenységének megítélése szempontjából nagy kárt okoznak azok, akik nem fogadták el az elnökségét, hiszen december óta nincs egyetértés az RMDSZ városi szervezetében.

Bunta Levente polgármester, az RMDSZ Hargita megyei elnöke elmondta, az alapszabály szerint a közgyűlés bármikor megvonhatja az elnöktől a bizalmat. Mint mondta, reményei szerint a ma esti tisztújító ülésen olyan döntés születik, amely nem kérdőjelezhető meg.

Szerző(k): Csáki Emese , kronika.ro

admin
 

>