Az önkormányzatisághoz ragaszkodik az RMDSZ

Távlati célkitűzései közül a decentralizációt tudja leginkább megvalósítani az RMDSZ a kormánykoalíció tagjaként. Erről beszélt Markó Béla miniszterelnök-helyettes a szövetség polgármestereinek marosvásárhelyi találkozóján. Mint mondta: az RMDSZ-nek nemcsak a közigazgatás működtetésére, hanem annak megváltoztatására is fel kell használnia kormányzati és önkormányzati hatalmát.

„Minden miniszter, államtitkár most költi el azt a pénzt, ami az ő minisztériumában rendelkezésre áll” – így magyarázza az RMDSZ Önkormányzati Tanácsának elnöke a polgármesteri találkozó időzítését és a kormányzati tisztségviselők meghívását. Romániában az idén kerülnek önkormányzati hatáskörbe a kórházak és az iskolák: a tanácskozáson a decentralizációval járó tennivalókat is megvitatták.

„Az RMDSZ részéről az egyik legfontosabb elvárás az, hogy a döntéseket tudjuk minél közelebb meghozni az emberekhez” – mondja Borboly Csaba, az RMDSZ országos önkormányzati tanácsának elnöke.

Markó Béla szerint a bukaresti kormánynak kötelessége volt a parlament karcsúsításáról tartott népszavazás eredménye alapján alkotmánymódosítást kezdeményezni, de az RMDSZ ragaszkodik a kétkamarás törvényhozáshoz és a valós önkormányzatisághoz.

„Egy jó megoldás az lenne, hogyha a szenátus az egyfajta regionális képviselet lenne. De ismétlem, azért a jövőt nem úgy kell elképzelni, hogy – regionális képviselettel, szenátussal, vagy szenátus nélkül, de – továbbra is Bukarestben intézik az ügyeinket, hanem úgy, hogy itt intézzük a dolgainkat” – hangsúlyozta Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

Markó Béla azt üzente bírálóinak: az RMDSZ valóban kis lépésekkel halad, de ez még mindig jobb, mint mozdulatlanul álmodozni a nagy ugrásról.

Baranyi László
Duna Tv/Híradó , erdely.ma

Hozzászóló: Ágoston (2010-04-25 13:12:14)

naés zárómondatát – rá nézve – találónak tartom.

Hozzászóló: István (2010-04-25 12:58:30)

Marco Polo szerint az önkormányzatok hatáskörébe kerülnek az iskolák és a kórházak. És akkor mi van? A tanügyminisztérium dönt tanárok alkalmazásáról, tantervről, igazgatókinevezésekről, iskolaösszevonásokról, a helyhatóság fizet. Még akkor is, ha Bucuresti-ben minden évben új tanügyi reformat találnak ki, legjobb esetben megvárjaaz új reform az új minisztert. Marco Belo mit szól ezekhez a fejetlenül végrehajtott “reformokhoz”? A kormányban, mint annak második embere, ő felel az oktatásért. Szerintem nem felel, csak a zsebét töltik éppen, pénzt számol és nincs ideje a magyar oktatással sem foglalkozni, hát még a teljes romániaival.
A korházak ügye még érdekeseebb. Az egészségügyi biztositási rendszer átalakitása nélkül a kórházak önkormányzati fenntartása csak csődhöz vezethet. Cseke bevezetett mindenféle vizitdijat (Fecőtól ellesni a marhaságokat, amelyek a magyar egészségügy csődjéhez vezettek, és alkalmazni azokat siker reményében= gyengeelméjűség), ha a beteg biztositója nem az ellátó intézménynek fizet, hanem a megyei egészségügyi biztositók Bucuresti-ből preferenciálisan leosztott pénzecskéket utalgatnak néha-néha az intézményeknek, az a romániai egészségügyi ellátás végét jelenti.

Hozzászóló: Árus Zsolt (2010-04-25 12:48:27)

Beszélni lehet, de számítani csak a tettek számítanak.
Nézzük meg az önkormányzatok mennyiben azok. Meg lehet kérdezni egy polgármestert, hogy ha alkalmazni akar egy szakemebert, akkor megengedik-e neki Bukarestből. Vagy meg lehet kérdezni az összes közintézmény-vezetőt, hogy tapsoltak-e, amikor Bukarestben egy okos kitalálta, hogy mostantól rend lesz, pénzt kifizetni csak a hónap utolsó hetében lehet, de akkor is csak azokat a számlákat egyenlíthetik ki, amelyeket előzetesen beterveztek. Egy igazi agyrém, nemde? Ezt nevezik decentralizációnak?
Nem utolsósorban: folyton arról beszélnek, hogy a kórházakat át fogják adni a helyi önkormányzatok kezelésébe, s hogy ez fájdalmas folyamat lesz. Egy esetben lehet fájdalmas: ha nem adják velük együtt azt a pénzt is, amit eddig a kormány költött rájuk. Ha ugyanis a pénzt is adnák, akkor az önkormányzatok garantáltan jobban tudnának gazdálkodni azzal. A következtetés logikus: ismét csak a feladatot akarják átruházni, a pénzt megtartják maguknak.

Hozzászóló: naés (2010-04-25 12:44:11)

Ágostonnak:

Teljesen félreértett – mert úgy akarta. A legkönnyebb.
Ha falun egy ember elhasít egy deszkát vagy hasábfát még nem biztos hogy adót kellene fizetni érte de nem fizetnek, mert nem erkölcsös adófizetők s én ezt támogatom. Én nem arra céloztam. Hanem arra, hogy ha valahol felvisít a cirkula az első, második vagy tizedik szomszéd máris hegyezi a fülét. vajon mit mesterkednek ott? vanon fizetnek-e adót? vajon lopják-e a villanyt? És feljelentik.
És ha valakihez külföldi vendég érkezik, máris lesik – főleg Pünkösd körül – hogy fizettek-e a házigazdának vagy csak zarándokként kaptak ingyenszállást vagy rokonok, barátok?. És ha valami gyanús, akkor feljelentik. Erre céloztam, Ágoston úr, s nem hiszem, hogy nem értette. A magyarok zöme irigy, rosszul van a mások sikerétől.Önt is bizgeti, ha az RMDSZ valamit dolgozik, mert az MPP seholsincs?
Milyen lenyúlásppártiságról beszél látatlanban? Honnan tudja miből, hogyan és mennyiből élek? A sorait elolvasva, lehet hogy ön sokkal többet költhet havonta mint én, a jól keresők közül valónak sejtem – önt idéztem.
Elképesztő fejeket hordoznak a lábak ezen a földön.

Hozzászóló: Ágoston (2010-04-25 12:14:42)

Tudja, naés, vannak rendtartáspártiak, és lenyúláspártiak. Önt az utóbbiak közül valónak sejtem.
Azon azonban Ön is elgondolkodhat, hogy kik kiabálnak jobban a színvonalas, jól felszerelt és karbantartott iskolák és egészségügyi ellátás után. Szerintem azok, akik úgy hasítanak deszkát, és adnak ki szobákat, hogy az így szerzett jövedelmükből semmit sem tennének a közösbe.
Amíg nem lesznek erkölcsös adófizetőink, akik számon is kérik adólejeik útját, hanem csak az adó- és illetékbevételeket saját zsebpénzként elkezelő politikacsinálók, addig tovább masírozunk a gödör mélye felé.

Hozzászóló: Momo (2010-04-25 11:53:58)

Ennek a Borbolynak hány tisztsége van ? Beszélni sem tud! De pénzt költeni igen ! És Markó “bukaresti kormányról ” beszél ravaszul, de hát az ő maga! Kormányfőhelyettes !

Hozzászóló: naés (2010-04-25 11:27:26)

Már megint baj ha dolgoznak?
A rosszindulatú hozzászólásokból jut eszembe, hogy nem is az RMDSZ hibái sértenek egyeseket hanem az, hogy egyáltalán létezik és működik. Jobban mint a Szász Jenő siserehada. Az ilyen hozzászólásokat olvasva jut eszembe, hogy honnan kerülhetnek ki azok az emberek, akik a szomszédjukat beárulják ha több időre külföldi vendéget fogad a lakásában vagy ha falun észreveszik, hogy elhasít két-három deszkát. Már kisiparosadót fizettetnének vele. De nem a hatóság, hanem a szomszédság. Ezek juttak eszembe a lenti hozzászólásokat olvasva.

Hozzászóló: zsebpénzvezér (2010-04-25 09:40:04)

Borboj:
“Minden miniszter, államtitkár most költi el azt a pénzt”
“a döntéseket tudjuk minél közelebb meghozni az emberekhez”

Hozzászóló: kétség (2010-04-25 08:38:32)

S prefektusokkal mit tesz Markó? Mi lesz, ha majd szépen beakasztnak az “önkormányoknak”? Mi lesz, ha majd megtámadják a helyi kezdeményezéseket, terveket?

Hozzászóló: Laci (2010-04-25 00:43:39)

Az Rmdsz kis lépésekkel halad.Ez jó vicc mert miota kormányon vannak nem értek el semmit.

Hozzászóló: Janos (2010-04-24 23:48:42)

marco megint hazudott, amikor azt mondta “az rmdsz valoban kislepesekkel halad”… Ugyanis nem halad. (Hacsak nem tekintsuk haladasnak a klientura zsebkitomeset)
Ahogy nincsen kormanyon, mindent visszacsinalnak abbol, amit kormanyzasuk alatt elertek, sot mi tobb meg tobbet rontanak a volt kolegaik.
Az egyetlen ami valamilyen haladas lenne, az az AUTONOMIA! A tobbi elvtarsias porhintes marco elvtarsek.
Egyebkent marco csak akkor nem hazudik, ha nem mozog a szaja.

Hozzászóló: Nono (2010-04-24 23:45:20)

Az önkormányzatiság, decentralizáció nem autonómia ! Szavakkal lehet zsonglőrködni politikusként. Ezt a Bukaresttel kapcsolatos szójátékot is sokszor használja Markó. Bizony Bukarestben dől el a legtöbb dolog, szerepet vállaltak ebben a rossz kormányban (is) a mi politikusaink! Hivatalosan “önkormányzatok” Romániában nincsenek,csak városi és megyei tanácsok, élükön kisebb-nagyobb helyi kiskirályokkal. Nézzetek csak körül!

admin
 

>