1

Botrány lesz ? – A román diplomácia nem kér a dalai lámából

Románia nem hívta meg a Dalai lámát romániai látogatásra, Bukarest egyetlen Kína létezését ismeri el – olvasható a román külügyminisztérium közleményében. A tárca ezt arra hivatkozva közölte, hogy szombaton Tőkés László EP-képviselő bejelentette: a Dalai láma elfogadta meghívását, szeptember 23-án és 24-én, felkeresi Csomaköröst, Körösi Csoma Sándor szülőfaluját, ahol megkoszorúzza az első európai bódhiszattva (buddhista szent) szobrát, majd Sepsiszentgyörgyön tart nyilvános előadást.

A román külügyminisztérium közleményében leszögezi: Románia az egy Kína elvét vallja, vagyis elismeri annak az országnak a szuverenitását és területi épségét, akárcsak azt, hogy Tibet a Kínai Népköztársasághoz tartozik. A román tisztségviselők bármilyen érintkezése a Tibeti autonóm tartomány képviselőivel diplomáciai csatornákon történhet, mégpedig a Románia és a Kínai Népköztársaság közötti kapcsolatok keretében – áll a dokumentumban.

Erdélyi útját megelőzően a Dalai láma, szeptember 17. és 20. között Magyarországon tesz látogatást, ahol parlamenti képviselőkkel találkozik, nagyközönség előtt buddhista erkölcsi beszédet tart, morális-etikai kérdésekről fejti ki gondolatait.

MTI , erdely.ma

admin
 

  • ... szerint:

    persze hogy nem kérnek a kárpátokon túliak szegény dalai lámából,érzik a párhuzamot Erdély és Tibet között.csak a kommunista Kínát ismerik ezek is…valamitől nagyon félnek,úgy tűnik…

  • >