Frunda György vagyoni helyzetét is vizsgálja az ANI

Többek között Frunda György RMDSZ-szenátor és Lakatos Péter parlamenti képviselő vagyoni helyzetét is vizsgálja a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), írja az Evenimentul Zilei hivatalos forrásokra hivatkozva.

bukaresti napilap szerint Frundán és Lakatoson kívül az ANI ellenőrzést indított a szociáldemokrata (PSD) Lia Olguţa Vasilescu, a nagy-romániás (PRM) Codrin Ştefănescu, a demokrata-liberális (PDL) Marcel Hoandră esetében is. A néhány héttel korábban, többek között befolyással való üzérkedés miatt előzetes letartóztatásba helyezett Cătălin Voicu (PSD) szenátor esetében egy félmillió eurós kölcsön miatt indult ellenőrzés, amit a szenátor nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

Az Evenimentul Zilei által idézett források szerint Frunda György amiatt került az ANI célkeresztjébe, hogy a bankszámláin levő pénzösszegek aránytalanul nagyobbak, mint a szenátus honlapján közzétett vagyonnyilatkozatában szereplő bevételei. „Hivatalos jövedelmeiből még a fele sem származhatna azoknak az összegeknek, amelyek a bankszámláin vannak” – idézi a lap a névtelenül nyilatkozó hivatalos forrásokat.

Mint arról korábban tájékoztattunk, az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta az ANI működését szabályozó törvény több cikkelyét, ezzel jelentősen megnyirbálta az intézmény hatáskörét. A taláros testület döntése nyomán a magas rangú tisztségviselők összeférhetetlenségi ügyeit és vagyongyarapodását figyelő állami szerv immár csak egyszerű leltárt készíthet a politikusok és közméltóságok vagyoni helyzetéről. Az alkotmánybíróság ítélete nyomán az ANI  nem ellenőrizheti többé a köztisztviselők vagyonát, és nem fordulhat az ügyészséghez sem, ha eltéréseket észlel a vagyonnyilatkozat és a birtokolt javak között, továbbá nem kérheti az igazolatlan származású vagyonrészek elkobozását. A kifogásolt törvényrészek a döntés kihirdetésétől számítva 45 napon belül hatályokat veszítik, ha a kormány vagy a parlament időközben nem hozza összhangba a jogszabályt az alkotmány előírásaival. Ez idő alatt az alkotmányellenesnek talált cikkelyek alkalmazását felfüggesztik. Emil Boc miniszterelnök bejelentette: a kormány sürgősségi rendelettel orvosolná a helyzetet.

Frunda György egyébként azon kevések egyike, aki dicsérte az alkotmánybíróság múlt hét végén született döntését. A szenátus emberi jogi bizottságának RMDSZ-es elnöke, aki az ANI létrejötte óta bírálja az intézmény tevékenységét, az alkotmánybírósági döntés után rendjén valónak nevezte az ítéletet. Frunda különösen az ANI vagyonelkobozással kapcsolatos hatáskörét illette kritikával, szerinte a feddhetetlenségi ügynökség nem kérheti az igazolatlan származású vagyonrészek elkobozását, mivel azoknak illegális jellege csak büntetőjogi eljárás keretében állapítható meg, a román alkotmány és az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében. A szenátor álláspontja szerint a vagyon elkobozása csak akkor jogszerű, ha bebizonyosodott, hogy megszerzése bűncselekmény elkövetésével történt.

Lia Olguţa Vasilescu PSD-szenátor esetében azért indított ellenőrzést az ANI, mivel a vagyonnyilatkozatában szereplő telkeinek felülete nem egyezik a telkek valós méreteivel, állítják az Evenimentul Zilei által idézett források. Codrin Ştefănescu PRM-alelnök a lap forrásai szerint több olyan, képzőművészeti galériákat működtető cég birtokosa, amelyeket nem említett vagyonnyilatkozatában. Marcel Hoară államtitkár „bűne” az, hogy nem tüntette fel érdekeltségi nyilatkozatában, hogy több cégnek részvényese.

Szerző(k): Hírösszefoglaló , kronika.ro

admin
 

>