5

Politikai aggódók – olvasd el !

Már a magyarországi választások első fordulója előtt sokan aggodalmaskodtak Erdélyben amiatt, vajon miként viszonyul második kormányzása idején a Fidesz az RMDSZ-hez, milyen változás várható a két alakulat egyáltalán nem felhőtlen kapcsolatában. Most, hogy az Orbán Viktor vezette alakulat kormányzati pozíciója ténykérdés, kétharmados parlamenti többsége valószínűsíthető, ez a féltő kíváncsiság tovább fokozódott, ráadásul nem csak magyar közegben.

iközben a liberális Varujan Vosganian Traian Băsescu parlamentiküszöb-emelő kezdeményezése nyomán azonosította a célkeresőben az RMDSZ-t – valljuk be, joggal –, Mircea Geoană már Băsescu–Orbán-paktumot vél körvonalazódni az RMDSZ elveszejtésére. A román szociáldemokraták bukott államfőjelöltjének, elnökének krokodilkönnyeiről elöljáróban annyit, hogy éppen ő berzenkedik erősen a jobboldal magyarországi térhódításával, a szélsőjobb előretörésével szemben, akinek egykori jobbkeze, Marian Vanghelie bukaresti PSD-elnök néhány nappal ezelőtt paktált le a szélsőségesen nacionalista, magyargyűlölő C. V. Tudor Nagy-Románia Pártjával.

Többek között ennek tudható be az is, hogy a megannyi nézeteltérés ellenére a mai napig nem bomlott fel az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum, és hogy Orbán Viktor a választások első fordulóját megelőzően éppen a Tőkés László vezette EMNT-vel kötött stratégiai partnerséget. Lehet, hogy sokak figyelmét elkerülte, de miközben Szász Jenőt lefoglalják a belső ellenfeleinek eltávolításával járó teendők, az RMDSZ mára teljesen új vonalon, egyik háromszéki érdekcsoportja révén igyekszik becserkészni a fél lábbal már a hatalmon lévő Fideszt, de főleg annak szövetségesét, a KDNP-t.A lila láng által megégetett Geoană alaposan melléfog, amikor arról értekezik, hogy a Fidesz – horribile dictu: kart karba öltve Băsescuval – az RMDSZ gyengítésén, továbbá az MPP „feltuningolásán” fog munkálkodni. A Fidesznek akkor sem áll érdekében aláásni az RMDSZ pozícióit, ha erdélyi magyar ellenfeleik támogatása miatt Markóék évekkel ezelőtt kígyót-békát kiáltottak Orbánékra, ugyanakkor ne felejtsük el azt sem, hogy az RMDSZ és az EMNT tavalyi, Szász Jernő által erősen kárhoztatott összefogása nem a Cotroceni-palotában, hanem a Fidesz központi székházában kapott zöld jelzést.

Nos, akkor kiért is kell itt aggódni?

Szerző(k): Rostás Szabolcs , kronika.ro

admin
 

 • szamolas szerint:

  baloldal =rmdsz(+emnt) + mszp + psd
  jobboldal=mpp + fidesz+ pdl
  most meket akarod ember?donstd ma eee!

 • vona szerint:

  jobbodal=JOBBIK+MAGYAR GARDA
  a tobbi csak vicc!

 • empepes szerint:

  Aggodalomra semmi ok.
  Az eltelt 20 ev alatt az udemeraj minden ukit-bukit kitanulta a balkani politizalasnak, es Bukarestben szamtalanszor 10-esre vizsgazott poitikai prostituciobol.
  Biztos vagyok benne, hogy eziranyu tapasztalatait Budapestre is exportalni fogja, draga magyar testvereinknek, szapora segnyalasokkal nyalasitva.
  Penzert es hatalomert mindent!
  Termeszetesen csakis es kizarolag az erdelyi magyar vereink erdekeben.
  Pfuj! Senkihazi tarsasag!

 • quad szerint:

  Vagy magyar csarda!!!

 • igenigen szerint:

  Vona,teljes mértékben igazat adok neked…csak sajnos az rmdsz és az mpp is eléggé elhatárolódik a Jobbiktól,HVIM-ől,Gárdától stb és így elég rossz a jobboldali helyzet..egyik elméletileg “jobboldali” párt elhatárolódik a másiktól.

 • >