Fidesz győzelem – négypárti parlament

Elsöprő fölénnyel nyerte meg a magyar országgyűlési választások első fordulóját a Fidesz-KDNP, 206 mandátum megszerzésével a szövetség a rendszerváltást követő Magyarország legnagyobb választási sikerét könyvelheti el. A Fidesz-KDNP 119 egyéni és 87 területi listás mandátumot kapott. A három másik párt csak a területi listákról jutott képviselői helyekhez. Huszonnyolc mandátumot szerzett a Magyar Szocialista Párt (MSZP), amelyet a Jobbik követ 26 mandátummal. A Lehet Más a Politika (LMP) öt mandátumot szerzett. Nem érte el a parlamenti küszöböt a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ), kiesett a Magyar Demokrata Fórum (MDF) is. Utóbbinak elnöke – Dávid Ibolya, nem sokkal az eredmények ismertetését követően bejelentette: a „súlyos vereség” miatt távozik a párt éléről.

Az Országos Választási Iroda összesítése szerint az adatok 99,26%-os feldolgozottsága mellett a 176 választókerület közül 119-ben nyert első körben a Fidesz-KDNP jelöltje, így második fordulóra 57 kerületben kerül sor. Ezek közül 55-ben szintén az ő jelöltjük vezet, az MSZP jelöltjei közül csupán ketten vághatnak neki első helyről a második fordulónak.

„Életem legnagyobb feladata előtt állok” – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje pártja választási központjában vasárnap késő este; úgy értékelte: a magyar emberek a választás első fordulójának napján ítéletet mondtak, legyőzték a reménytelenséget. Kijelentette: az emberek 2010-ben ítéletet mondtak egy kudarcot valló korszak felett. “Ez a győzelem nem a Fideszé, ez a győzelem az önöké, ez a győzelem Magyarországé” – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a Fidesz nem egy szokványos, hanem egy történelmi választást nyert meg. Kijelentette: „a helyzet úgy áll, hogy a választások első fordulóját követően kellő szerénységgel és alázattal kijelenthetjük, hogy a következő magyar kormány megalakulásához szükséges parlamenti többség már rendelkezésre áll”.

Nincs kétség, nincs bizonytalanság, nincs kétértelműség: egyértelmű, határozott, világos népakarattal van dolga a Fidesznek, Magyarország polgárai gyors, mélyreható, megrendítő erejű változást akarnak – mondta, hangsúlyozva, hogy a pártjával szembeni elvárások is történelmi jelentőségűek, de nem fognak visszaretteni csak azért, mert a kihívás óriási.

A Fidesz elnöke ugyanakkor rámutatott: akármilyen elsöprő fölénnyel is győztek vasárnap, a következő évek során számukra a legfontosabb a szerénység és az alázat kell, hogy maradjon. A következő kabinet nem érhet el sikereket önállóan és egyedül, csak akkor, ha mindig számíthat az emberekre – zárta beszédét Orbán Viktor.

Szili Katalin szerint az előzetes választási eredmények ismeretében párton belül is le kell vonni a politikai konzekvenciákat. A volt házelnök, szocialista parlamenti képviselőjelölt Szili Katalin köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a szocialista pártot és jelöltjeit.

„A magyar emberek kétharmada jobbikos, csak még nem mindenki tud róla” – mondta Vona Gábor. A Jobbik elnöke kiemelte, hogy amit elértek, az „nagyok sok”: a Jobbik „totális, soha nem látott ellenszélben” megduplázta szavazóinak számát, s ezt a jövőre nézve nagyon biztatónak tartják. Úgy fogalmazott: voltak közöttük, akik jobb eredményre számítottak, szerették volna megelőzni az MSZP-t. Mint hozzátette, az MSZP „koporsójába” az utolsó szöget ugyan még nem verték be, de még néhány hónap, és őket is „saját halottuknak” fogják tekinteni – tette hozzá.

Schiffer András, az LMP listavezetője úgy fogalmazott: „úgy tűnik, a csoda bekövetkezett”. Schiffer szerint történelmet írtak, mert nemcsak a negyedik legnagyobb pártként bekerültek a parlamentbe, de felülmúlták a közvélemény-kutatók várakozásait. Amit az LMP elért, az reményt jelent az ország számára, hogy lehet tisztességgel politizálni – vélekedett.

A választások első fordulója eredményének ismeretében Dávid Ibolya bejelentette: lemond az MDF elnöki posztjáról. Azt mondta, „súlyos vereségnek” tartja a pártja által elért eredményt, amelyet a pártját az elmúlt időszakban ért támadásoknak tulajdonított. Arról is beszélt, hogy csalódottak; nem csak az objektív körülmények miatt érték el ezt az eredményt, hanem ők is hibát követtek el. „Én magam a saját felelősségemet is elismerem” – mondta.

Az SZDSZ csalódottan vette tudomásul a választási eredményeket, amelynek következtében a demokratikus közép, a konzervatív-liberális összefogás nem nyerte el a választók öt százalékának támogatását. Retkes Attila, az SZDSZ elnöke szerint ez saját pártja valamint az MDF, de az ország szempontjából is szomorú fejlemény, mert az egyetlen racionális programmal bíró pártszövetség nem tudott bekerülni a parlamentbe. Hozzátette: sajnos a Jobbik, igazolva előzetes félelmeiket, megerősödve került ki a választásból.

Sólyom László köztársasági elnök szerint a rendszerváltás óta még soha nem volt olyan egyértelmű és széles a győztes párt támogatása, mint most, ám – mint mondta – ez a bizalom óriási felelősséget ruház a győztes pártra. Az államfő az Országos Választási Központban megköszönte a választópolgároknak a magas részvételi arányt.

Szerző(k): HírösszefoglalóMTI , kronika.ro

admin
 

>