Nézőpont-felmérés: Fidesz – 63%, MSZP – 15 %, Jobbik – 11%, LMP – 7%

A Fidesz-KDNP támogatottsága tovább nőtt, a szocialistáké stagnál, a Jobbiké csökkent, az LMP bejutásra esélyes – ez derül ki a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz számára készített, a választások első fordulója előtti utolsó felméréséből.

Az elemzés szerint a potenciális szavazótáborok nagysága alapján a Fidesz jelenlegi támogatottsága 63, az MSZP-é 15 százalék. A Jobbik 11, az LMP pedig 7 százalékon áll. A Nézőpont Intézet a 2010-es országgyűlési választások első fordulójának országos részvételi arányát 60 százalékra jósolja. Akár 120 egyéni képviselőhely sorsa is eldőlhet április 11-én. Január óta az MSZP és a Jobbik vesztett támogatottságából. Ugyanakkor a Jobbik felé hajlókat a Fidesznek sikerült megtartania, a hiteles baloldali pártot keresők pedig az LMP-hez vándoroltak. Ez utóbbi párt támogatottsága először emelkedett öt százalék fölé, míg az MDF potenciális támogatottsága 4 százalékon áll.

A választópolgárok 52 százaléka Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek, ha létezne a közvetlen kormányfőválasztás intézménye. Ilyen értéket közvetlenül a február 5-én megtartott országértékelő beszéde után mértek az ellenzéki politikusnál. Az elemzés rámutat, hogy az utóbbi hetekben Orbán személye még a Fidesznél is népszerűbb lett a megkérdezettek körében. Mesterházy Attila 7-ről 10 százalékra javította népszerűségét, Bokros Lajos 15-ről 12 százalékra rontott. Vona Gábor nem tudott kitörni az 5 százalék körüli támogatottságból – olvasható az elemzésben.

A kutatás rámutat, hogy a Fidesz kampánystratégái a legnagyobb veszélynek a szavazatosztást tartják. Erre utal a „Csak a Fidesz” jelszó. A felmérésből viszont kiderül, hogy szimpatizánsaik 93 százaléka mindkét szavazatát a Fideszre adja. A Jobbik ezért nem számíthat jelentős számú listás szavazatra a Fidesz-tábortól. A szavazatosztás jelensége más párt szimpatizánsai között is tapasztalható: az MSZP és a Jobbik esetében ez az arány 86 illetve 85 százalék, az MDF-et illetve az LMP-t választóknak pedig csupán 74-74 százaléka adja mindkét voksát választott pártjára.

A Nézőpont Intézet által felállított modellparlamentben a Fidesz-KDNP pártszövetségnek komoly esélye van a kétharmadra, az MSZP-nek pedig nőtt az esélye arra, hogy megelőzze a Jobbikot. A 386 képviselői székből 284 jutna a Fidesznek, 50 az MSZP-nek. A Jobbik 37, az LMP pedig 15 fővel képviseltethetné magát a parlamenti patkóban.

A felmérés ezer fő megkérdezésével készült március 31. és április 2. között. A Nézőpont Intézet szerint a kampány utolsó hetében szerdától péntekig történhetnek olyan események, amelyek nagy mértékben befolyásolhatják az elemzés eredményeit, így változhat a részvételi hajlandóság és a pártok támogatottsága is.

Az intézet egy másik, március végi felméréséből kiderült, hogy a Fidesznek 3,5 millió, az MSZP-nek közel 900 ezer, a Jobbiknak több mint 700 ezer szimpatizánsa van, azonban a pártok aktív szavazóbázisa ennél kisebb: a Fidesz 2,7 millió, a szocialisták 700 ezer, a Jobbik pedig félmillió aktív szavazóval rendelkezik.

A Szonda Ipsos március 27. és április 2. között végzett, a Népszabadság keddi számában megjelent felméréséből az derült ki, hogy a biztos pártválasztók körében a Fidesz 62, az MSZP 20, a Jobbik 13 százalékon áll.

MTI

admin
 

>