Szász: ,,nyitott kapukat döngetnek kihívóim”

Április 10-én tartja a Magyar Polgári Párt (MPP) rendkívüli tisztújító közgyűlését, miután a bukaresti táblabíróság semmisnek nyilvánította a párt tavalyi, I. Országos Tanácsán hozott valamennyi döntést. Szász Jenő elnök állítja, bárki számára nyitott az út az elnöki tisztségért.

Ismét Gyergyószentmiklós lesz a helyszíne a Magyar Polgári Párt rendkívüli tisztújító közgyűlésé nek, döntötték el múlt héten a politikai alakulat országos elnökségének tagjai. A párt legfelsőbb döntéshozó fóruma, az Országos Tanács rendkívüli összehívását az indokolja, hogy a bukaresti táblabíróság első fokon elutasította az MPP tavaly március 15-i első pártkongresszusán elfogadott alapszabályzat módosítását, ezáltal az ott elfogadott határozatok is semmisek.

„Az ítéletet egy mondatban igen, a bíróság indoklását még nem ismerjük” – közölte Szász Jenő, hozzátéve, hogy az ügyvédtől kapott információi szerint a visszautasítás oka, hogy az elfogadott szabályzatmódosítás „ütközik” a párt alapszabályzatának egy passzusával. Szász kifejtette, a rendkívüli ülés célja, hogy a tavalyi gyergyószentmiklósi kongresszuson született határozatokat „összecsiszolják” és megerősítsék, ezért a rendkívüli ülés forgatókönyve pontról pontra megegyezik a tavalyi kongresszuséval, beleértve a tisztújítás, így az elnökválasztás megismétlését is. „Így senki nem vádolhatja a jelenlegi elnökséget azzal, hogy nem néz szembe a kihívásokkal” – fogalmazott Szász. Az elnökválasztással kapcsolatosan kifejtette, bárki, aki a jelölési procedúrákat betartva jelöltetni kívánja magát, „nyitott kapukat dönget”. Mint mondta, a rendkívüli küldöttgyűlés összehívásának időpontját nem tartja korainak, az Országos Tanácsot azért hívják össze a legrövidebb időn belül, a bírósági indoklás ismerete hiányában, mert nincs értelme az esetleges vitákat szülő időhúzásnak. Ezeket elkerülendő, intézményes keretet kívánnak teremteni mindazoknak, akiknek „mondanivalójuk van a párt ügyeivel kapcsolatosan”.

Mint ismeretes, tavaly márciusban botrányba fulladt a polgári párt I. Országos Tanácsa, amikor Szász Jenő pártelnök egy olyan alapszabály-módosító indítványt terjesztett a plénum elé, hogy ne csak a küldöttek, hanem a kongresszuson meghívott státusban részt vevő megyei és önkormányzati képviselők is szavazhassanak. A módosító javaslatot a párt alapszabályzatával ellentmondónak ítélte a belső ellenzék, amely Szász Jenő ellenjelöltje, a kolozsvári Gergely Balázs vezetésével tiltakozásképp kivonult a teremből, később pedig jogorvoslatért a bírósághoz fordult – a bukaresti bíróság most ennek adott igazat.

Lázár Emese, honline.ro , erdely.ma

admin
 

>