A korrupció rejtett útjai

Miközben a szenátus bizonyos tagjai azzal vannak elfoglalva, hogyan hívhatnák vissza posztjáról Mircea Geoanăt — noha az érvényes házszabály szerint a szenátus elnökét csak pártja hívhatja vissza, a szociáldemokraták, akik erre a funkcióra jelölték —, egy másik ügy is borzolja a kedélyeket.

Amint arról néhány hete hírt adtunk, az utcán, háza előtt, autójába való beszállás közben tartóztatták le Cătălin Voicu szociáldemokrata szenátort, akit a Korrupcióellenes Ügyészség befolyással való üzérkedéssel és csúszópénzek elfogadásával vádolt. Most az ügy olyan szakaszba érkezett, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség kéri a szenátor kiadatását. Hogy mi történik, kiadják-e vagy sem, egyelőre kérdéses. Ezért költői vénával megáldott vagy megvert tévécsatornák szerint nemsokára bilincsek csörgése verheti fel a szenátus unalmas csendjét, és ébresztheti az igazak álmát alvó szenátor urakat (ez nem költői túlzás, láthattunk felvételeket a haza ülés közben békésen alvó atyáiról), hiszen a törvény hosszú keze ide is Cătălin Voicu után nyúlhat.

Ami az érintettet illeti, tagadja a vádakat, és egyértelműen politikai támadást sejt az ellene folyó vizsgálat mögött. Azt állítja, Traian Băsescu személyes bosszújáról van szó, az államfő akkor neheztelt meg rá, amikor vizsgálni kezdte a decemberi elnökválasztás megdöbbentő külföldi eredményeit, sejtve, hogy Mircea Geoană éppen a nyugati és afrikai (?) választókörzetekben történő csalások miatt veszítette el a választást. Visszatérve a vádakra kijelentette, légből kapottak azok az állítások, miszerint ő bizonyos üzletembereknek ötven- vagy kétszázezer euróért azt ígérte volna, hogy közbenjár a vizsgálatokat folytató ügyészeknél, kamatoztatva kapcsolatait. Ez azért sem áll meg — fejtegette lendületesen Voicu —, mert az említett üzletemberek azóta elveszítették a perüket. Ettől persze ő még nyugodtan fogadhatott el csúszópénzeket, csakhogy ezt bizonyítani is kellene. S egyelőre nem tudni, milyen bizonyítékok vannak az ügyészek kezében. Kétségtelen viszont, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség tevékenysége az utóbbi időben a befolyásosnak tűnő Solomon craiovai és Sechelariu bákói polgármester letartóztatásával igen megélénkült, s ahogy hírlik, a Voicu-ügyben is vannak még érintettek. Voicu persze igen könnyen elveszítheti mentelmi jogát, s akkor elválik, milyen kártyáik vannak az ügyészeknek. Pártja egyelőre még nem hátrált ki Voicu mögül, ahogyan például a kormányzó Demokrata-Liberális Párt Antonie Solomon mögül — igen, de ez csak idő kérdése. A korrupció elleni harc újra teljes erővel zajlik…

Bogdán László, Háromszék , erdely.ma

admin
 

>