3

Feloldották a titkosságot – fény derülhet a 89-es fordulat részleteire

Megszüntetik azoknak az iratoknak a titkosságát, amelyek az 1989-es romániai forradalom idején történt cselekményekkel kapcsolatosak – jelentette be kedden a kormány.

„A döntés értelmében megszűnik azoknak az utolsó dokumentumoknak a titkossága, amelyeken az államtitok, a szigorúan titkos, vagy titkos jelzés szerepel az 1989-es forradalommal összefüggésben” – áll a kormány sajtóközleményében.

A forradalom 1989. december 15-i, temesvári kezdete, vagyis a Tőkés László és családja kilakoltatása elleni tiltakozás és Nicolae Ceausescu valamint felesége december 25-i kivégzése között hivatalos adatok szerint 1104 ember halt meg, és több mint háromezren pedig megsebesültek.

Két évtized múltán az ügyészek 48 halálesetet és 150 ember megsebesülésének körülményeit még vizsgálják. Az Emil Boc miniszterelnök által aláírt keddi kormányközlemény szerint „fontos lépés történik annak érdekében, hogy az 1989-es forradalom áttekinthetőbbé váljon az állam szándékai szerint”.

Az egykori áldozatok képviselő szervezetek, csoportok régóta követelik a teljes és korlátozás nélküli hozzáférést a dokumentumokhoz, és az akkori rezsim felelőseinek megbüntetését. A hivatalos adatok szerint csaknem 250 embert, köztük a Ceausescu-rezsim több volt tábornokát, és a Kommunista Párt Központi Bizottságának egykori tagját állították bíróság elé az 1989-es forradalom idején játszott szerepük miatt.

HírTV / FH , erdely.ma

admin
 

 • sarmasagi szerint:

  akkor mar csak a besugok nevsorat kell nyilvanossagra hozzak es maris teljes lesz a kep.vajon en utanam kicsoda sugott be az atkosban?
  te nem vagy ra kivancsi?

 • munkas szerint:

  nem szegyenlitek magatokat mindent olyan szorakoztatonak tartatok latszik nincs lelketek , nem gondoltok arra ha 48 halaleset akkor hany arva gyerek maradt. Biztos nem volt nehez gyerekkorotok(vagy mar elfelejtettetek).Valaki arva kent nojon fel nem konnyu dolog hidd el nekem

 • sarmasagi szerint:

  na ezt magyarazd meg munkas ha tudod,ki tart szorakoztatonak es mit?

 • >