47

Közszolgálat Sarmaságon

Rövid beírás a Magyar Polgári Párt sarmasági szervezetének blogján (sarmasági.ro): kivonultak tanácsosaink a Helyi Tanács februári üléséről.

Mi van ennek a száraz hírnek a hátterében?

Nem volt éppen okos stratégiai húzás a részünkről, hisz az idei év talán legfontosabb tanácsülésén bomlott össze a bábruha…

Az előzményekről legalább ennyit: csak pár hónapja egészűlt ki a törvényes tizenöt tagúra a tanács, miután végleges bírósági döntéssel bekerűlt a harmadik tanácsosunk is, akit az RMDSZ-es tanácsosok még az alakuló ülésen minden indoklás nélkűl kiszavaztak (nem validáltak). Közben  a két szem képviselőnk közűl az egyik feladta a szélmalomharcot, és önként mondott le a “ dicsőségről”. Utána hónapokba telt amíg a listánkon következőt beengedték.

Ennyit az erdélyi magyar összefogásról!

A közös közszolgálatról meg csak annyit, hogy a négyszeres eremdéeszes túlerő egyetlen egy kezdeményezésünket sem vett figyelembe,

minden javaslatunkat leszavazott. Csak a tanácsülések szupertitkos jegyzőkönyvei (többször megismételt kérésünkre sem akaródzik a Hivatalnak közhírré tenni!) őriznek valamit a süket fülekre találó hozzászólásainkból, teljesen felesleges ellenszavazatainkból.

Így csak  blogunk olvasóival tudathatjuk, hogy mi nem szavaztuk meg egy vadonat új Skoda Fabia leasingelését, sem azt a 130.000 lejt, amennyiért sikerűlt egy roncsautót behozni úgymond utcatakarításra.

Ugyanakkor, határozottan elleneztük a víz-és szemétdíj emelését, vagy a közösségi rendőrség megalakítását (egyelőre) kilenc fővel, meg a fentartásukra kitalált 60 lej/család speciális adó bevezetését.

Csak néhány példát említettem , csakhogy érzékeltessem: mi, MPP-sek is ebben a közösségben élünk , és nem valami “hargitai fecskemadár” pottyantott erre a sarmasági csizmamarasztaló agyagra.

Ilyen előzmények után került a csizma az asztalra, vagyis elébünk a 2010-es  év költségvetés tervezete.

Bár nehezményeztük, hogy összeállitásakor nem kérték ki véleményünket, balgán azt reméltük, hogy a tervezet vitáján figyelembe veszik a mi javaslatainkat is.

Tévedtünk. Nem volt vita, többnyire magunkban beszéltünk.

Először pár eltúlzott költségvetési tétel újragondolását kezdeményeztük.

Szerintünk, a közpénzek elherdálásának iskolapéldája az, mikor ilyen  szűk esztendőben 315.000 lejt szánnak a szilágylompérti sáncok takarítására, 392.000 lejt a köz-és nemzetbiztonságunkra, 305.000 lejt fizetésköltségre az adminisztráció-karbantartó részlegnek, ugyancsak nekik 161.000 lejt üzemanyagra. Hogy csak a fajsúlyosabb summákat említsem.

Ezekhez képest a mi szerény javaslataink lajbizsebből kivitelezhetőek: 30.000-ből egy új ártézikút, másik 30.000-ből a Községfejlesztési Terv (PUG) kibővítése, és a harmadik 30.000 lej a református egyházközség részére (kövezésekre).

Tehát mindössze 90.000 a 10.000.000 lejre rugó össz költségvetésből.

Az eremdéeszes tanácsosok részéről nem volt sem javaslat sem ellenvetés, még egy árva vélemény nyilvánítás se. Így már nem is volt meglepő, hogy az eredeti költségvetés tervezet lett elfogadva.

Egy betű, egy szám változtatás nélkül!

Borítékolható a szavazás végeredménye is: 12-3 az RMDSZ frakció javára. És a sarmasági közösség kárára.

Háromtagú frakciónk nem díjazta a kárörvendő vigyorokat, és kivonult a tanácsülésnek becézett eremdéeszes erőfitogtatásról.

A jövőre nézve komolyan át kell gondoljuk a következő tanácsüléseken való részvételünket, mert mi a tanácsosi beiktatásunkkor  közösségünk szolgálatára és a közpénzekkel való hatékony gazdálkodásra is felesküdtünk.

Szabó Zoltán, tanácsos

admin
 

 • DNA szerint:

  Megmondom mit látok én innen, a sárból: van itt 2-3 nagyagyú, aki simán osztja a köz pénzét mindenféle szégyen nélkül. Hátunk mögött meg kaján vigyorral kacsintanak egymásra az ingyenskodákból, aztán meg faszinál tasnádon azzal verik a nagy szőrös mellüket, hogy mennyire marha ez a sarmasági fajzat, és milyen frankón át lehet mindenkit ejteni.
  Lezsírozva, megvéve mindenki, aki maradt annak a frászt nyomni a belébe, hogy még csak nyögni se merjen hangosan. Ehhez képest a hirhedt kommunista diktatúra kutya fala.
  Van már helyi klán, kozanosztra, kartell, fegyver, drog, hamis lóvé, van helyi secu,… mi jön még?

  Ismétlem magam, jobb helyeken a költségvetés vitája nyilvános, azaz nemcsak a városvezetés, hanem az egyszerű polgárok is beleszól(hat)nak! Marha mesze vagyunk mi ettől! Ehelyett folyik a bratyizó pilázás, meg a spágás áránzsálások. Ez van most.

  De mint mindennek, ennek is vége lesz 1x. Hiszem azt, hogy a BKV nagykutyáihoz hasonlóan, majd itt is felvirrad az igazság hajnala… és akkor megfizet majd mindenki ahogy az illik.

  Láttam én már karón varjút, sőt Gigit is bilincsbe, és még (a Craiovai) primárt is!!! A kerék forgandó!

  Szabó tanácsos úrnak: az a Skoda bizony nem, holmi nyavalyás Fabia, hanem az egyik megafejlesztése a Skodának, mégpedig a “SUPERB”! A különbség csak annyi, hogy ennek az árából kb. 4 Fabiát lehetne vásárolni.

 • hahó ! szerint:

  admin ,lazits egy kicsit,mert vasárnap van ,vagy lehet hogy nem tudsz?próbálj meg.

 • hahó ! szerint:

  Igy kellene minden működjön ebben az országban!!!
  Csak gratulálok!!!
  Szép vasárnapot!!!

 • admin szerint:

  Ördögöd van hahó! Mindig zsebemben az internet. Reakcióidõm kb 5 mp. Úgy írj!

 • admin szerint:

  Kösz. Viszont!
  Továbbra is maximális figyelem az off-topic hozzászólások elkerülésre!

 • bameszkodo szerint:

  Zolibatyank ha nem teszik a rendszer akkor kel teni ellene Krajova polgarmesteret Salamont le tartoztatak es bortonbe van es ott is fog maradni egy kis idore es szerinte a mi Dominknak sem tiszta az ugyei amiket csinal a hivatalna . szovol el kel meni a DNA hoz es ra kel uszitani dombira oket es utana meg meg oldodik a problemajuk mert dombi el fog tuni a primar szekbol” basony szekbol”

 • tanácsos szerint:

  A rendszer nem csak Zoli bátyánknak nem tetszik.
  Csak itt a blogon számos beírás volt eddig is olvasható különböző személyektől, amelyekben kritikus és elégedetlenkedő hangnemben írtak a polgármesterről és a tanácsosokról.
  Bár nem az én stílusom, de ide tartozik, hogy az utóbbi szűk két évben több feljelentés ment a rendőrségre meg a prefektúrára, mint húsz éve összesen.
  Ezeket is mind Zoli bátyánk adta be?
  Azt hiszem egy dologban egyetértünk:
  VALAMI NAGYON BŰZLIK a polgármesteri hivatal körűl!
  ÉS éppen erre szeretnénk felhívni a közösség figyelmét, tudatosítani az ÉRDEKELTEKKEL, hogy bajok vannak a közpénzek elosztásával és felhasználásával.
  Ez pedig nem csak a polgármester felelőssége!
  Ugyanezt felvetjük a tanácsüléseken is, igaz, ezidáig minden eredmény nélkűl.
  Ne várja el senki három szál MPP-s tanácsostól, hogy rendet tegyen Sarmaságon.
  Nem vagyunk mi se rendőrök, se besugók, se fináncok!
  Mindenki végezze azt a munkát, ami a hatáskörébe tartozik.

 • hahó ! szerint:

  A tegnap fel köszönthettétek volna a nőket és a Zoltánokat Mpp-sek,vagy ezt elfelejtettétek,igaz ez nem számit problémának !!!
  Hol a civilizáció ?Semmi kifogás nincs rá!
  Erről enyit !!!

 • hahó ! szerint:

  Tudtam,hogy lessz valami kifogás !!!

 • hahó ! szerint:

  Ja,szerintem az ön felesége akkor a tegnap nem ünnepelt,virágot sem kapott ,politikailag meg lehet magyarázni.

 • hahó ! szerint:

  Be kell ismerni ha téved az ember,mert tévedni emberi dolog.

 • hahó ! szerint:

  Sarmaságon azért Mi ünnepeljük.

 • hahó ! szerint:

  Jó napot a továbbiakban.
  Gondolom nincs harag,admin?

 • hahó ! szerint:

  Be kell ismerni a tévedést ,a felesége biztos kapott virágot.

 • REALISTA szerint:

  hahó !
  ne stresszeld magad ezek nem ismernek be semmit,meg ha tevednek is,vagy lehet hogy sohasem tevednek mert zsenik

 • admin szerint:

  Kedves hahó!

  Amennyiben számodra a civilizáció mindösszesen azt jelentené hogy egy politikai blogon kötelezővé kéne tenni a március 8.-át meg az ehhez hasonló ünnepek (amúgy csak a volt szocialista államokban elterjedt) alkalmából történő köszöntést, akkor azt kell mondanom hogy nem értek veled egyet.

  Utólag viszont egészséget, erőt, boldogságot, hosszú életet kívánok a Zoltánoknak!

  Tisztelettel: admin.

 • admin szerint:

  Megint csak amúgy, és március 8. -tól teljesen függetlenül, tiszta szívből kívánom:
  Éljenek a nők!

  Tisztelettel: admin.

 • cien szerint:

  Mi van REALISTA,uncsi a topik?
  Vagy talan parancsot kaptal FENTROL hogy tereld el a topikot langyosabb vizekre.De nem is,en ugy latom neked es meg egy par emberkenek igy lenne jo ahogy van.Nyaligatorok vagytok es azok is maradtok.

 • admin szerint:

  Kedves hahó! nevű hozzászóló!

  Légy szíves nézz utána kicsit a dolognak és rá fogsz jönni arra, hogy március nyolcadikát csak a volt szovjet befolyási övezetben lévő országokban ünneplik.
  Az úgynevezett civilizált nyugaton és Amerikában tudnak róla, de korántsem tekintik ünnepnapnak március 8.-át.

 • admin szerint:

  hahó !
  azért hogy rövidre zárjuk a vitát, ami amúgy is off-topic rendesen, arra kérlek cáfolj meg.
  Köszönöm.

 • admin szerint:

  hahó !
  arra kértelek cáfold meg az általam mondottakat, és ne off-topicolj tovább!
  Lehet te ünnepeled, lehet mások nem, viszont ennek az egésznek semmi köze aktuális topic-hoz.
  Ugye nem szeretnéd azt hogy kiseperjelek ezért?

 • admin szerint:

  Harag egy szál se, feltéve ha nem off-topicolsz tovább!
  Köszönöm :).

 • admin szerint:

  Ugye REALISTA te tudsz olvasni? Mert ha igen, akkor megkérnélek arra hogy olvass vissza pár előbbi hozzászólást aktuális topic-ban. Ugye ezek után könnyen érthető, nehezemre esik feltételeznem hogy nemcsak olvasni tudsz, hanem meg is érted amit mások ide írtak?
  Tisztelettel:
  admin.

 • REALISTA szerint:

  cien,hál’Istennek én nem kell nyalógép legyek mint te vagy ,vagy voltál,én elvagyok a ti meg a mások politikája nélkül is,de ez neked nagyon fáj ,ugye.
  Nekem nem igen parancsolnak sehonnan,és te is csak a Fentvalótól tartsál,én nem irányitom a problémámat más felé,te is old meg a tiedet,mert csak a nagy pofádat vered ,meg verted a blogon.
  A topic meg nem stresszel.

 • REALISTA szerint:

  admin ,ez a cien gyerek a ti emberetek.

 • sarmasági szerint:

  Nekem is az az érzésem, hogy vannak megbízott személyek, akik szorgalmasan követik a blogbeírásokat, és ha normális témákról folyik a csevely, azonnal rárajtolnak és így vagy úgy eltérítik mint a repüllőt.
  Admin pedig rendszresen beveszi a cselt, és osztja velük a semmit.
  Ahelyett sokkal szívesebben olvasnám például egy bátor sarmasági RMDSZ-es tanácsos őszinte véleményét (akár névtelenűl is!), arról, hogy őt személy szerint milyen meggondolás vezérelte, mikor leszavazta az új ártézikút fúrását vagy a halottas ház előtti térség lekövezését.
  Vagy, milyen észérvek alapján szavazott meg több mint 3 milliárd lejt a lompérti sánctakarításra?
  Mielőtt rám ugrana a szolgálatos félrevezető, előlegezem, hogy nincs szándékomban összeugrasztani a sarmaságiakat a lompértiakkal, de nagyon kilóg a lóláb.

 • SARMASÁGI szerint:

  EZT VITASD,REALISTA!
  Ez nem politika, ez közügy.
  Vagy te elvagy análkül is, mint a krumpli a veremben?

 • REALISTA szerint:

  Ehez nem tudok hozzásem szólni,mert engem nem ezért fizetnek -ti szerintetek,úgy hogy hagyom a szót másnak,csak admint tisztelem közületek,a többiek pedig bekaphatják.

 • hahó ! szerint:

  Ügyelj REALISTA ,mert fel keltek a nagy sarmaságiak,osztán meg adnak a pofádra ha rosszat irsz,ezek nagyon veszélyesek.

 • admin szerint:

  cien,
  vedd magad vissza, ne használj nyomdafestéket nem tűrő szavakat! Különben kiseperlek.
  Köszönöm a megértést.
  Admin.

 • admin szerint:

  REALISTA,
  ne engem tisztelj hanem a blogot olvasó embertársaidat, jelesen azzal hogy nem használsz bunkó, emberhez nem illő nyelvezetet és modort.
  sarmaságinak üzenem hogy admin nem ,,veszi be a cselt” hanem egyszerűen csak végzi a dolgát. Jó lenne ezt megérteni meg azt hogy illik aktuális témához hozzászólni és főleg nem leereszkedni a dicstelen mélységekbe.

 • admin szerint:

  Előbbi megjegyzésem a közben beíró hahó! -nak is szól! De még mennyire!

 • Sanyi szerint:

  szünnyetek mán meg!!!!
  Hajam mit mondanak az eRemdéeszes tanácsosok.
  Én rájuk szavaztam!!

 • empépés szerint:

  Én nem, de azért még szivesen olvasnám a magyarázkodásukat. Várom!

 • tanácsos szerint:

  Se kép, se hang, Kolléga urak?!…

 • Mpp-star.! szerint:

  énis.!

 • optimista szerint:

  aki sokat magyaraz, az gyanus!

 • empépés szerint:

  Inkább az a gyanus, aki hallgat mint szar a fűben.

 • Oda,majd elkoltozott szerint:

  Tisztelt ADMIN.
  A haho nevu firkasz nem vette a faradsagot,hogy utanna nezzen mivel is eszik azt a Marcius 8-at.
  Wikipedia:-1910 ota nemzetkozi nonap az 1857 New York-i
  40 ezres textil es konfekcioipari noi dolgozok sztrajkjanak emlekere.( a szocialista internacionalen elfogadott hatarozat)
  -1911 unnepeltek meg eloszor Ausztriaban , Daniaban,Nemetorszagban,Svajcban
  -1914-ben unnepeltek meg eloszor Magyarorszagon
  -1957-ben az ENSZ felveszi a nonapot a nemzetkozi unnepek soraba
  A legtobb orszagban a noszervezetek,szakszervezetek es baloldali partok evente megunneplik a marcius 8-at
  Soha,sehol egyettlen egy orszagban sem volt allami unnep ez a nap.
  Igazad van ,ez egy tipikus baloldali unnep, es egy jobboldali part , amilyen az MPP nem koszontheti a noket a hivatalos blogjan.
  Ha idod engedi kerlek olvasd el Weores Sandor A no cimu koltemenyet es lehet ,hogy jovore ,te is koszontod majd feleseged vagy kedvesed egy szal hoviraggal.(edesanyadat biztos koszontod Majus elso Vasarnapjan mert az “trendi”)
  Most INTOPIC: ha a tanacsosok es az ide beirok olyan sok jogsertesrol tudnak az allami penzek elkolteseben ,vegyek a faradsagot es ertesitsek az Allami Szamvevo Szeket( Curtea de Conturi) Zilahon
  vagy Bukarestben(aki ide be tud irniaz megkapja ezek elerhetosegeit az interneten).
  Ez nem besugas vagy arulkodas hanem a sarmasagi polgarok javat szolgalo allampolgari kotelesseg.
  (A krajovai polgarmester letartoztatasahoz is a helyi fotbalcsapat tulajdonosanak a feljelentese vezetett ,aki az egyik fo tanu is lesz majd a perben)

 • empépés szerint:

  Okos!
  Ha elébb gyújtottál vóna világot a sötét agyamba, március 8-adikán bal kézzel hajitottam vóna a virágot a csajom után.

 • Bokosmajom.*_* szerint:

  kurw.!

 • admin szerint:

  Bokosmajom
  nevű hozzászólót kérném hogy ne töltse meg a Sarmaságiak blogja által képzett virtuális teret értelmetlen szavakkal, rövidítésekkel!
  Köszönöm.

 • sarmasági szerint:

  Empépések, tik még mindig ünnepeltek?
  Jó hogy nektek semmi gondotok, bezzeg nekem jól elrontották a kedvemet.
  Az éjszaka feltörték a pincémet. Már harmadjára!
  Éjjen a magyar szabadság!
  Éjjen a haza!

 • sarmasagi szerint:

  admin kerlek tedd ki utobbi hozzaszolast topicnak!

 • xz szerint:

  be indult a pince turizmus.

 • szerint:

  Téged kellene meglátogassanak az ilyen túristák!
  Ha nem a pincédbe, legalább otthon…

 • >