A Szekuritáte árnyékában

Ákos, Csaba, Herman, Katona. Ilyen és ehhez hasonló fedőnevek alatt jelentettek egyes református lelkészek a kommunizmus legsötétebb éveiben. Jelenleg tart az átvilágítási folyamat, munkacsoportok elemzik a romániai protestáns lelkészek múltját. A katolikusok nem vesznek részt az átvilágításban.

„Alulírott, tudva, hogy a haza megvédése minden román szocialista köztársaságban élő állampolgár kötelessége, vállalom, hogy titkos, szervezett és aktív formában támogatom a Titkosrendőrség tevékenységét, együttmüködésem során minden rám bízott feladatot megpróbálok megoldani és erről soha senkinek nem szólok.”- így szólt a beszervezési kötelezvény, melyet lelkészek sora írt a szekuritátéhoz 1974 és 1986 között.

Útlevelért, pénzért, munkahelyekért vagy egyéb kedvezményekért többen együttmüködtek a politikai rendőrséggel. A román kormány 2006 elején, az ún. Ticu törvénnyel lehetővé tette, hogy bárki szabadon belenézhessen saját dossziéjába és megalakította a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottságot is. Ekkor derült ki, hogy több, ma is aktívan tevékenykedő magasrangú politikusnak, egyházi vezető személyiségnek köze volt a titkosrendőrséghez. Bihar megyében például egy lelkésztestvérpárról derült ki, hogy szekustisztek voltak. Azóta mindketten elhagyták az országot. Az egyik legtöbbet figyelt személyiség Tőkés László volt.

– Furcsállom sokak viselkedését, a legtöbben úgy tesznek mintha nem hallanának, és nem látnának, mások mint a hitnek a bajnokai úgy viselkednek, kompenzáló magatartást tanúsítanak. A besugók és kollaboránsok nem éltek a rendszerváltozás kegyelmi pillanatával és még húsz évig vitték magukkal a multnak a hulláját. Nem történt meg a megtisztulás a bünbánat és a bünbocsánat.

1974 decemberében jelenik meg a külföldieket elszállásolását tiltó, majd 1983-ban az írógépek ellenőrzésének a törvénye. Közösségépítő és a nemzettudat erősítését célzó munkásságáért Csernák Béla református lelkész a megfigyelések másik célpontja volt.

– Átjött a szomszédom és megmondta: nekem miliciai kötelességem hogy figyeljem Önt. Ha Önhöz vendég érkezik, nekem le kell írjam a gépkocsi márkáját, színét, rendszámát, a napot, hány órakór jött, hány személy szállt ki, hány nájlonzacskó volt a kezükben, mikor jöttek ki Öntől, hány nájlonzacskó volt a kezükben, mikor távoztak. Kérem ne haragujdon meg, de vegye tudomásul.

A lelkészek közül volt aki alkoholhoz vagy kötélhez nyúlt, vagy egyszerüen beleroppant a zaklatásokba.

erdely.ma

admin
 

>