Nemzetközi tiltakozás a kommunizmus-ellenző vezetők leváltása ellen

Marius Oprea

A kommunizmust ellenző személyiségek – közöttük Tőkés László EP-képviselő is – egy Prágában rendezett fórumon tiltakoztak amiatt, hogy Emil Boc kormányfő leváltotta Marius Oprea történészt és Dinu Zamfirescut A Kommunizmus Bűntényeit Vizsgáló Intézet, illetve a Romániai Száműzöttek Emlékét Ápoló Országos Intézetet éléről.

A kommunizmus bűnei című nemzetközi konferencián nyilvánossá tett dokumentum- ban a tiltakozók elengedhetetlennek tartják, hogy a kommunizmus rémtetteit feltáró munka továbbra is jelentős kormányzati támogatást élvezzen és aggodalmukat fejezik ki a leváltások miatt.

A kormány 2009 november 25-én egy rendelettel összevonta A Kommunizmus Bűntényeit Vizsgáló Intézetet a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Országos Intézettel és létrehozta a miniszterelnöknek alárendelt Kommunizmus Bűntényeit Vizsgáló és a Romániai Száműzöttek Emlékét Ápoló Országos Intézetet. A másik két intézetet felszámolta. A Mediafax hírügynökség szerint több romániai civilszervezet is tiltakozik a kormány döntése ellen. Többek között az Emil Constantinescu, Mugur Ciuvică vagy Zoe Petre által irányított egyesületek sem értettek egyet a két intézet egybeolvasztásával, és kiálltak Marius Oprea mellett.

erdely.ma

admin
 

>