1

A közigazgatási bíróságon a marosvásárhelyi Gusa-szobor ügy

A közigazgatási bíróságon támadta meg Kincses Előd romániai magyar ügyvéd a marosvásárhelyi önkormányzatnak azt a korábbi határozatát, amely szerint az erdélyi városban szobrot állítanak Stefan Gusa volt tábornoknak, aki a román katonai ügyészség szerint az 1989-es temesvári felkelés egyik vérbefojtója.

A Kolozsváron megjelenő Krónika című napilap szerdai számában írta, hogy Kincses azt követően fordult a közigazgatási bírósághoz, miután mind a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, mind a Maros megyei prefektúra (kormánybiztosi hivatal) elutasítóan válaszolt beadványára, amelyben a Gusa-szobor felállításának a megakadályozását kérte.

Kincses a marosvásárhelyi önkormányzat szeptemberben hozott döntésének a semmissé nyilvánítását kéri. A testület akkor egyöntetűen megszavazta a szoborállításra vonatkozó javaslatot, miután a helyi román és magyar önkormányzati képviselők megegyeztek, hogy Gusa tábornok mellett Sütő András írónak is szobrot állítanak az erdélyi városban.

Marius Pascan, Maros megyei kormánymegbízott szerint jogerős ítélet hiányában senkit nem lehet bűnösnek nyilvánítani. A lap szerint azonban a temesvári tömeggyilkossággal vádolt tábornok ellen csak azért nem született bírósági ítélet, mivel a vádlott már a per elkezdése előtt elhunyt.

Temesváron az 1989-es felkelés idején 72 személy vesztette életét, miután a román hadsereg Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor parancsára a tömegbe lövetett. A felkelés megtorlására kivezényelt egyik tábornok éppen Gusa volt. Ez utóbbit védő, volt tábornokokból álló egyesület szerint viszont éppen Gusa akadályozta meg, hogy nagyobb méretet öltsön a mészárlás.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel és gyilkossági kísérlettel vádolt tábornok ellen halála után szüntették be az eljárást. Szintén a temesvári felkelés perében Victor Athanasie Stanculescu és Mihai Chitac tábornokokat 15-15 év szabadságvesztésre ítélték.

MTI , erdely.ma

admin
 

 • kocsog szerint:

  Hol vagytok Köcsög-utcaiak?
  marco bello
  frundá gigi
  borbeli vaszi
  Székelyvásárhely krémje!
  Lapítunk, lapítunk? Már saját főhadiszállásotokért sem mertek kiállni?
  Nagyon ismerős a képlet:1989-ben domnu avocat Gigi nem merte elvállalni Tőkés László védelmét a kommunista püspökkel szemben.
  Kincses Előd, igen.
  2009-ben a vásárhelyi eremdéeszes “hősök” szégyenszemre a diktátor egyik tábornokának állítanának szobrot.
  Ki próbálja tisztára mosni a beszari vásárhelyi udemerájos gatyáját?
  Megint Tőkés, megint Kincses!
  Miközben a fentebb említett eremdéeszes csúcsvezetők válogatás nélkűl pitiznek a román hatalom várományosainak, eljátszva az erdélyi magyarság maradék becsületét.
  Meddig lehet ezt büntetlenűl játszani?!….

 • >