Tőkés: Băsescu győzelme a kisebbik rossz

Tőkés László szerint Traian Basescu győzelmével a kisebbik rossz következett be. Az EP-képviselő úgy véli, önvizsgálatra szorul az a két romániai magyar párt, amely erőteljesen kiállt valamelyik jelölt mellett. A püspök párbeszédet sürget a romániai magyar szervezetekkel egy új magyar politikai irányvonalért.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács álláspontja az volt, hogy az emberek lelkiismeretük szerint szavazzanak, én magam pedig szubjektív módon megjegyeztem, hogy a kisebbik rossz mellett fogok szavazni, illetve a hangsúly arra esett, hogy a posztkommunistákra semmiképpen nem szabad adnunk a szavazatunkat a rendszerváltozás huszadik évfordulóján – mondta a püspök brüsszeli sajtóértekezletén.

Szerinte a választás világos üzenete, hogy az RMDSZ-t nem támogatták a magyar szavazók. Székelyföldön a választók körülbelül hatvan százaléka szavazott Basescura, és körülbelül 20 százalékkal alacsonyabb volt az országos átlagnál a székelyföldi részvétel – mondta Tőkés, aki úgy látja, az RMDSZ-nek is szakítania kell végre a „kommunista ízű egypártrendszeri politikai alapállásával és politikai filozófiájával”.

A képviselő szerint komoly önvizsgálatot kell tartania a Magyar Polgári Pártnak is, mert mind az MPP, mind az RMDSZ anélkül támogatott egyoldalúan egy-egy román jelöltet – az egyik Basescut, a másik Geoanát -, hogy ennek megkérte volna a politikai árát. A támogatást nem ingyen szokás adni – tette hozzá Tőkés, aki szerint a magyar érdekképviselet nevetségessé vált azáltal, hogy semmit nem kértek a szavazataik fejében. A püspök ezért párbeszédet szorgalmaz az RMDSZ-el és a többi romániai magyar szervezettel egy új magyar politikai irányvonalért, amely, mint mondta, a romániai rendszerváltozás újabb szakaszának a kezdete lehet.

Kossuth Rádió , erdely.ma

admin
 

>