EMNT- egyik elnökjelölt sem támogatja az autonómiát

Meggondolatlannak és aggasztónak tűnik az a sietség, ahogyan az erdélyi magyar politikai pártok – az RMDSZ és az MPP vezetői – támogatóik nevében elkötelezik magukat a romániai elnökválasztások egyik, illetve másik jelöltje mellett – állapítja meg közleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Ennek hiányában alapos a gyanú – olvasható a dokumentumban –, hogy nem az erdélyi magyar érdek érvényesítése foglalkoztatja elsődlegesen az RMDSZ vezetőit.

Az MTI bukaresti irodájába is eljuttatott, Tőkés László elnök és Toró T. Tibor ügyvezető elnök aláírását viselő, állásfoglalás szerint sem Traian Basescu jelenlegi államfőnek, sem pedig Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnöknek nincs nyilvános és értékelhető politikai ajánlata általában a számbeli román többséggel együtt élő nemzeti közösségek létkérdéseinek megnyugtató rendezésére, sajátosan pedig az erdélyi magyar közösségi autonómiák – a széles értelemben vett kulturális autonómia és a Székelyföld területi autonómiája – közjogi megvalósíthatósága tekintetében.

Ennek hiányában alapos a gyanú – olvasható a dokumentumban –, hogy nem az erdélyi magyar érdek érvényesítése foglalkoztatja elsődlegesen az RMDSZ vezetőit, hanem inkább „az ismét elérhető közelségbe került bukaresti kormányzati bársonyszékek bűvölete”.

MTI , erdely.ma

admin
 

>