5

Tőkés: nem sikerült mozgósítani a magyar szavazókat

Az összefogás hiánya miatt nem sikerült mozgósítani a magyar szavazókat a romániai elnökválasztások első fordulójában – mondta az MTI-nek vasárnap este Tőkés László.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint várható volt, hogy kiélezett küzdelem lesz az első két helyezett között, Traian Basescu karizmatikus egyénisége és Mircea Geoana posztkommunista tartalékai döntő szerepet játszottak. Sajnos az is borítékolható volt – mondta -, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje az előző elnökválasztásokat alulmúló eredménnyel fog szerepelni. Beigazolódott, hogy a magyarságot nem sikerült megmozgatni, elmaradt ugyanis az az összefogás, amely alapjául szolgált az európai parlamenti választások sikerének – mondta a püspök. Szerinte önmagáért beszél az a tény, hogy a magyar többségű megyék mind a sor végén kullognak a részvétel tekintetében, Hargita és Kovászna megye a legutolsó helyeket foglalja el.

Ebből következően Tőkés szerint az RMDSZ-nek felül kell vizsgálnia azt a nézetét, hogy a nemzeti szempontot behelyettesíti a pártszempontokkal, s hogy pártjelöltet indít közös nemzeti jelölt helyett. E szövetségnek azon is változtatnia kell – tette hozzá -, hogy mindig ő akarja megmondani a választóknak, mi a helyes, ahelyett, hogy meghallgatná, mi a választók véleménye az egyes kérdésekben. „A magyar választók most üzentek nekünk, elsősorban az RMDSZ-nek, de mindannyiunknak is” – mondta a püspök, aki szerint ez pozitív üzenetként is felfogható, mert arról szól, hogy a romániai magyarság fogjon össze.

Ha összefogtunk volna, ha az RMDSZ nem ment volna el „pártirányba”, és ennek következtében a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem jelentett volna be különvéleményt, akkor a magyarság mozgósítása terén egészen más eredményt lehetett volna elérni – vélekedett Tőkés László.

Az EMNT elnöke elmondta: javasolja, hogy a két forduló között mielőbb hívják össze az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF), és egyeztessenek arról, hogy a következő fordulóban a romániai magyarság melyik elnökjelöltet támogassa. Tőkés ismételten hangsúlyozta, hogy szerinte ki kell szélesíteni az összefogást, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumban szerinte ott van a helye valamennyi különutas magyar szerveződésnek.

szatmar.ro/MTI , erdely.ma

admin
 

 • szavazó szerint:

  Egyenes, tiszta beszéd.
  Őszintén remélem, hogy meghallják és megszívlelik akikhez szól. Elsősorban Markó Béláék. Szégyen és gyalázat minden erdélyi magyarra, amit a mostani választáson elműveltek. A 4%-os eredmény(telenség) magáért beszél. Micsoda populista szöveg az összefogásról papolni a szavazáskor?!
  Miért nem a jelölt állítás előtt? Mikor veri már be valaki az RMDSZ-tótumfaktumok fejébe, hogy lejárt az egypárt rendszer ideje, elfogyott az ereje. Ha továbbra sem veszik be a számításokba a nemzeti-polgári oldalt, még ettől is csúfosabbat buknak-bukunk.
  A székely “lófők” is húzzák ősszébb az agaraikat, mert ez a “haragszom rád” sem vezet sehova.
  Ha az eltelt húsz év nem volt elég tanulóidő, akkor álljanak félre, vagy vegyenek példát Tőkés Lászlóról. Úgy is lehet erdményesen politizálni Romániában. Egyenes derékkal, szavatartón. Ha az Ő neve szerepelt volna a szavazólapon, nem ilyen szégyenteljes az eredmény.
  Ehhez tartsák magukat, uraim!
  Vagy “nekünk többet ne torombitáljanak”!…

 • kuruc szerint:

  Egyenes beszédhez egyenes gerinc kell(ett volna…)!

 • EMNT-és szerint:

  …nem olyan mint az udemerájos csúcsvezetőké!!!!!!!

 • kuruc szerint:

  Hunor, kedves…
  Várom azt az egyenes beszédet. Kire szavazzak hát 6.-án? A PNL.-re? Geonicára, Iliescura, a szebeni PRM.-sekkel Vadimra???
  Mondd meg tittán, ne ködösíts!

  Azt a labac mindeségit ennek a simuló udemerájnak. Embere, jól nyissátok ki a fületek. Azt akarják az erdélyi magyarok, hogy csússzunk vissza a kommunista- szocialista diktatúrába ?????????
  Akkor szavazz Geonicára, meg iliescura meg a Hunorra.
  Szégyent hozol erre a drága magyar névre!
  Aki Hunorra szavazott = az a kommunizmusra szavazott.
  Gratulálunk, megcsináltátok!
  Köszönjük… Emese!

 • cipő szerint:

  Türelmetlenűl várom a Markó-Mikulást.
  Tudom is mit kapok: NÉMET CSOMAGOLÓPAPÍRBAN ROMÁN KOMMUNISTÁT

 • >