31

Sarmaság- Tanácsi helyzetjelentés – olvasd el sarmasági ember!


Sarmaság dísze

Sarmaság nagyközség Tanácsát és Polgármesteri hivatalát a mai napig sem érintette meg a körülöttünk zajló hírközlési forradalom. Legalább is ami a tanácsi dokumentumok köztudomásra hozását illeti. Még ma is a több évtizedes módszert alkalmazzák: minden hírdetnivalót kiragasztanak a hivatal folyosóinak falára.
Érdeklődő legyen a talpán, aki valamilyen infót keres és meg is találja azt a százféle papírfecni között.
Ahelyett, hogy egy csöppnyi jóindulattal viszonyulnának a Helyhatósági Törvény ide vonatkozó paragrafusainak anélkűl is kétértelmű előírásaihoz, inkább alibiként kezelik azokat.
Ezek az első benyomásaink, mióta három taggal, végre megalakíthattuk a tanács MPP-frakcióját,és elkezdhettük a tulajdonképpeni munkát.
( Mint bizonyára értesűltek róla, az RMDSZ-es képviselők minden törvényes és törvénytelen eszközt bevetettek annak érdekében, hogy ez minél távolabbra tolódjon.)
A többi észrevételeink is enyhénszólva megdöbbentőek.
A polgármesteri iroda tulipános mintájú butorzatának fényében, a tanácsülések kizárólagosan román nyelven folynak.
Jobban mondva folytak , addig még mi, polgári pártosok nem kezdtünk élni az RMDSZ által kiharcolt és törvény által is biztosított jogunkkal.
A tulipános tanácsosokat ez egyáltalán nem zsenírozza, mennek tovább a kitaposott ösvényen. A bizottsági munkában még meg-meg hallgatják a mi javaslatainkat is , sőt van rá eset, hogy helyénvalónak tartják, de a plénumbeli szavazásnál már szigorúan igazodnak a HKT direktíváihoz.
Így vihették végre a sarmasági RMDSZ-es tanácsosok azt az egyedülálló fegyvertényt, hogy minden előterjesztett határozat tervezetet megszavaztak!
Ilyen alapon vásárolhatott magának milliárdos kocsit a polgármester, költhetett újabb sok milliárdot sánctakarításra, felesleges útkövezésre (tavasszal ugyanezt mégegyszer megcsinálják a pályázati pénzekből, meg a mi hozzájárulásunkból).
Csoda hogy nem maradt pénz a járdák díszkövezéséhez és a lecsupaszított utcák díszfáira?…
Pedig nagy volt az a bizonyos pénzeszsák, de túl gyorsan a fenekére csaptak. Persze, hamarosan kérik a különböző díjszabások (víz.kanális, szemét stb.) megváltoztatását, az adóemelések megszavazását. Nagyon meg fogjuk gondolni.
Ezt kértük a tanácsos kollegáktól az ANL-és blokk és a közösségi rendőrség ügyében is.
A megépítendő tömbház helyszínének mi a Bánya-telepi blokk-negyedet javasoltuk. Ott beillett volna a kőrnyezetbe, és előreláthatólag úgysem a törzsgyökeres falusiak lesznek a majdani lakások haszonálvezői. Az eredeti javaslatot (a piac nyugati vége) szavazta meg a többség. Hogy milyen meggondolásból, az tőlük kellene megkérdezni.
Ugyancsak ellene szavazott az MPP-frakció a tizen öt tagú közösségi rendőrség létrehozásának is. Nem érezzük ennyi rendőr jelenlétének szükségességét, és ódzkodunk a helyi kőltségvetés megterhelésétől, egy ilyen nagyszámú szervezet fenntartási költségeivel.
Az MDSZ-esek nem így látják. Megszavazták.
Legyen az ő gondjuk, hogy a jővöben honnan teremtik elő az utóbbi évben betyárosan feldúzasztott önkormányzati testület bérét…
Illyen, és ehhez hasonló gondokról tudunk beszámolni a közösségnek. Javasoltuk, hogy a jövőben plakátolják ki (román és magyar nyelven egyaránt) a tanácsgyűlések napirendjét, jegyzőkönyveit a faluban felálított hírdetőtáblákra, és tegyék fel az internetre is, hogy a közügyek iránt érdeklődők első kézből értesűlhessenek az őket érintő döntésekről.
Addig is ezen a módon állunk rendelkezésükre.
Sarmasági Tanács-MPP frakció

admin
 

 • erdeklodo szerint:

  Lenne egy javaslatom:
  tegyetek fel a tanacsules jegyzokonyvet,ugy ahogy van(megha roman nyelven is) erre a blogfeluletre!
  Hadd lassuk ki mit mikor szavaz meg! – lassuk hogyan vasarolunk pompahazat majadon,kulturhazat sarmasagon,majdnem 2 milliardos autot … es hogyan alkalmazunk minden ”csaladtagot” a sarmasagi tanacshoz,a regieket meg hogyan rugjuk ki csakhogy meg tudjuk tartani a nyamokat es segnyalokat!
  Mert hat gondolom tudomasotok van ezekrol a dolgokrol tisztelt mpp-s tanacsosok.Arrol,hogy 4 gyerekes csaladfentartot,2 gyerekes csaladapakat tettetek lapatra csak,hogy a segnyalok maradhassanak!

 • hm szerint:

  Nagyon erdekes amit irtok!Nem jo nektek semmi ha csinal az ember valamit! Mindig a begyetekbe van! az rmdsz! a tanacs!Miert nem tesztek fel ollyan dolgokat pl!Az elmult 8 vagy husz even at a polgarmester mesterek mit tettek a faluert? hova koltottek a penzt? Eddig nem erdekelte senkit!
  Vagy ok milyen hatarozatokat tettek, vagy nem tettek,!Jobb lenne ha be lenne fejezve a dolog meg nem keso!!Mert ha meg igy folytatjatok a piszkalodas akkor szerintem nem lessz jo vege!

 • ha ha szerint:

  Lenne nekem is egz ottletem? Tegyuk kel azt a kerdest pl? Miert dolt osszze a majadi kulturhaz?Miert nics az ujj polgarmesteri hivatalnak pinceje pedig kellenne?

 • valaki szerint:

  hm szerinted az elmult husz evben nem lehetett volna tobbet tenni a kozsegunkert,csak annyit amennyit az udemeraj tett?
  masik,hallottal-e valamikor demokraciarol,aminek az a lenyege hogy tobb part legyen mar csak azert is hogy egyik part se merjen gatlastalanul monopolhelyzetbe kerulni?
  olvass elobb par konyvet baratom mielott bolondsagokat beszelnel!ez persze csak barati jotanacs,vedd annak ha tudod.kosz.

 • fuggetlen szerint:

  Udv mindenkinek!

  Ugy tudom hogy mar elvan dontve hogy a viz ara januartol tobb mint 50%-al fog emelkedni,…. nem lesz egy ilyen nagy aremeles egy kicsit sok egyszeribol?

  En is csatlakozom az elottem szolohoz, hogy a polgarmesteri hivatal a leheto legtobb modon es mindket nyelven kellene ertesitse a lakosokat a hozott dontesekrol, palyazati lehetosegekrol, mert a mai rohano vilagban mar nem eleg hogy kifuggesztunk egy plakatot a hivatal folyosoin.
  Mivel mar letezik Sarmasagnak hivatalos web oldala,amely tartalma mar jo ideje nem frissult, itt lenne az ideje, hogy az olyan fajta hireket amelyek az egesz kozossegrol (-nek) szol kommunikaljak az emberekkel ilyen formaban is. Sot,… jo lenne letrehozni hirlevelet is, amire barki feliratkozhat es emailben megkapna ezeket az “uj” hireket. Azert sok embert erdekelnenek az “uj” unios programok, amelyek segitsegevel pl. vallalkozast lehet elinditani az EU -s penzek segitsegevel. Az ilyen dolgokrol mindenkinek tudnia kellene, es nem csak azok akik a “husos fazek” mellett ulnek.

  Kellemes delutant.

 • MPP-ések szerint:

  “érdeklődőnek”-őszintén, nincs tudomásunk az általad említett elbocsájtásokról. Vagy azelőtt történtek,
  mielőtt mi bekerűltünk,vagy átugrották (átverték) a tanácsot.Volt napirenden személyzeti átszervezés, de biztosítottak bennünket, hogy ez nem jár lapátra tevésekkel.
  Igérjük, utánaérdeklődünk. És minden olyan problémának, amelyet komoly ember komoly szándékkal vet fel. De láthatjátok, mint a fentebbi beszólás is bizonyítja, rögtön ugranak, akiknek takargatni valójuk van, és megpróbálnak kisiklatni minden jószándékú próbálozást.
  Mindenki tudja,hogy ki a három MPP-és tanácsos, aki közzétette a fentebbi beírást. Ha az RMDSZ-es tanácsosok nem értenek eggyet, cáfolják meg. Itt a bloggon, vagy bárhol. Már többször javasoltuk, ativálják Sarmaság honlapját és kommunikáljanak a közösséggel. A vita csak serkenti a vért.
  Állunk elébe!

 • Amíg... szerint:

  Addig, amíg nem érdeke a primárnak, hogy mások is tudjanak a mutyizásokról, addig kussolni fog a hivatalos szájt, rodi majd jól eldugja a 8as betűvel gépelt procseszt, a csámcsogó tolakodók meg továbbra is lenyulják majd a hivatalos pályázati pénzeket.
  Addig, amíg csak akkor kommunikál a hivatalosság a néppel, amikor kell a voks, addig ne várjatok polgártársak nyitott szájakat meg füleket. Akinek szaros a gatyája, az nem teríti ki közszemlére!!!
  A primarián uralkodó elv: Tik ide raktatok minket, mik majd mindent aranjalunk.
  Ki nem szarja le a többit?
  Amíg ez így megy, addig nincs mire várni!
  De meddig megy ez így?

  P.S. Legea obliga! A titkárnak törvényes kötelessége kommunikálni a procseszeket! Sőt minden tanácsülés nyílvános, amíg titkossá nem nyílvánítják!

 • tulipán szerint:

  az mppsek boritották le a majádi kulturt hogy a románoknak ne legyen
  a pincét meg dombi nyulta le hogy az árán csinájon kuplerájt a hegyre faszi gyuriva

 • mpp szerint:

  hm-emlékezetkihagyásba szenvedsz, hümmögő?
  Az utóbbi nyolc évben milyen tanács volt?
  Hát az utóbbi húszban?
  RMDSZes, mutyikám! Az MPP nem létezett, tehát nem kérdezhetett.
  Miért nem kérdeztél te?
  Megmondom: azért mert gyáva voltál és az vagy most is.
  Kérdezni sem mertek, még engedélyt nem kértek Sereséktől. Szarni se tudtok utasítás nélkűl!
  Be vagytok tojva, hogy pár ember kipenderít benneteket a húsos fazékból.
  Óriási bátorság kell ahhoz, hogy parancsra belerúgjatok pár emberbe, aki nem a ti kórusotokba fújja a pionír-nótát.
  Nőjetek már ki a pellenkából , és gondolkozzatok a saját fejetekkel!
  Mikor láttatok Sarmaságon MPP-és nagykutyát?
  Egyszer se! És nem is fogtok. Okoskodjon mindenki a saját portáján!
  Olyat meg csak egy agymosott mondhat,hogy az okoz bajt, aki rákérdez a felelőtlen közpénz herdálásra és nem az(ok), aki elkölti (VAGY LENYÚLJA???!!!…)

 • MPP-ések -nek szerint:

  Pedig nagyon utanna nezhetnetek! Meg annak is,hogy minek nem az ujjonan felvett segnyalok lettek somerre teve, azok akiknek a feleseguk is a primarian dolgoznak! Olyan emberek maradtak munka nelkul akiknek semmi mas jovedelemforrasuk sincs!Csaladfentartok!Es olyanok maradtak akiknek sujos milliokkal tomi a tanacs a zsebet mert arulkodnak a kollegaik meg a falubeliuk utann!
  Jo lenne ha fel tennetek a blogra,hogy kik is lettek angazsalva az uj tanacs idejen es kik azok akiket elbocsajtottak,lassa csak a sarmasagi nep,hogy hog ”nem lett” a primariabol ”asociatie familiala” mind ahogy a valasztasok elott igerte az akkori primarjelolt! Kernenk meg azt,hogy informaljatok bizonyos koltsegekrol,mint peldaul az autokkal,motorinaval, telefonkoltsegek, utazgatasokkal kapcsolatos kiadasok erdekelnenek nagyon!

 • valaki szerint:

  szabad a gazda MPP-ések -nek és mindenkinek.szerintem barkinek erdekesek lennenek ezek a konkretumok.

 • Ius Romanis szerint:

  Legea obliga…
  Év végén kötelessége a primárnak elszámolni a közpénzekkel a közösség előtt, aki őfeneségét megválasztotta. Namármost, ha van elíg vír a pucátokba… hát akkor azon a fene-nagy falugyűlésen kérdezzetek rá!!!

 • haaa szerint:

  kerdezz ra te_ szerintem az utolso 4 ev kolcsegveteset is elmondja”’

 • harangozó szerint:

  Mikor a seggnyalókkal példálóztál, egész véletlenűl nem Tót Csaba presbiter testvérünkre céloztál?
  Olyan áhitatos képpel űlt az előbb a templomban,mintha ő lenne egyház községünk legártatlanabb példánya.
  A példa!!!!!!!!……

 • En szerint:

  Tsz.Harangozo. En ugy gondolom hamar elmentel a Templomba akor nem ara kellene figyeljel hogy,kijot meg a templomba kivan jelen,ki hogyan ul,ki hogyan oltozot fel stb.remelem eltudsz rajta gondolkodni.csak mindenut van egy hatar es ezt atlepted PELDA es jo.

 • harangozó szerint:

  Ne tekerd ki a szarvát!
  Aki seggnyaló, az nem válogatós a helyszínt illetően (sem). Emlékeztetnélek a fentemlített példány szereplésére a presbitervállasztáson.
  Ha részletekre vagy kiváncsi, kérdezz csak bátran.

 • szánalom szerint:

  Kedves ,,harangozó,,!
  Szerintem az nem szép dolog, hogy valakit ,,seggnyalónak,, nevezel! Szerintem egy ilyen BLOG-on hasonló dolgoknak helye nincs.
  De némi programozó tudásomat felhasználván, kideritem, hogy ki vagy és közhirré teszem. Idővel megfogod bánni ezeket a szavakat, erre mérget vehetsz!

  További kellemes napot!

 • admin szerint:

  Senki sem fog kideríteni semmit a másik azonosságát illetően a jövőben sem,mint ahogy eddig sem történhetett az soha meg.
  Amúgy pedig újfent megkérek mindenkit maradjunk a korrekt emberi nyelvezet mellett emberek.
  Köszönöm.
  Admin.

 • hj-ha szerint:

  egyet ertek
  civilizaltan is el mondhatjuk velemenyunket

 • MZ/X szerint:

  Na nagyokosok, a sok szajtepes helyett azt aruljatok el inkabb,hogy mijen tanacsi hatarozat alapjan alkalmaztatok az ugyvedno fedonev alatt futo Forgacs Jutka honfitarsunkat a sarmasagi tanacs foldmero hivatalaba?
  Hogy a p…ba lehet alkalmazni embereket mikor masokat,nagycsaladosokat ki rugtatok?
  Hogy lehet ezt meg csinalni?de meg ugy,hogy a nagybanyai iskolaztatasat is a kozpenzbol fizetitek ugy ahogy a polgarmester Szilard fiajet is?
  Erre adjatok valaszt nagyokosok!Vagy csendben mindent le lehet nyomni a sarmasagi ember torkan?
  Valszt! Valaszt! Valszt a sarmasagi embernek! Sot leginkabb a legkozelebbi falugyulesre kernenk egy beszamolot eloben mindazokrol akiket a Dombi epoka alatt alkalmaztatok es milyen beosztasba!
  Igazsagot a sarmasagi nepnek!!!!

 • ha ha szerint:

  hat sajnalom ilyen a Sarmasagi nep!Inkabb azt tedd fel Mz kerdesnek Ki a felelos a majadi kultur osszedolesert!Abba az idobe minden jo volt, miert nem felyezitek be? Jobb lenne vegeznetek a dolgotokat mer nem lessz jo vegge!!

 • MPP-frakció szerint:

  MZ/X-nek (és másoknak)
  Sajnos nem tudtuk továbbítani a kérdéseket, mert az utóbbi két ülés rendkivüli volt, ahol csak sűrgős ügyek voltak napirenden.
  Igérjük: a rendes ülésen a témát aktualizáljuk.

 • jahaha szerint:

  igazad van ha ha! rohog a vakbelem!kivel fenyegetsz te minket?le tartoztattatsz a helyi miliciaval???vagy nem mered ki rendesen a foldemet?hat be szarok ettol a fenyegetozestol
  a majadi kultur meg valoszinuleg azert dolt ossze mert nem fizettuk ki a sok szaz milliot a tervekert a dombi primar ur baratjainak ! azt a nehany szaz millio lejt amin be lehett volna fejezni az uj polgarmesteri hivatalt!
  vagy azert mert nem a maffiaval csinaltattuk a kanalizalast a faluban,hogy bele lehet dolni a mocsokba utannuk!
  vagy lehet hogy azert mert nem vettunk fel munkafelugyelot meg szakacsnonek alcazott agytroszt ugyvednot,meg nem parancsolt a szelnek a polgari milicia
  hogy ne merjen fujni mert a helyi fejesek igy akarjak!
  na rohosz meg ha ha?

 • ha ha szerint:

  szegyentelen,Mi a bajod a canalizalassal, jol dolgoznak mit akarsz veluk aki csinalja megy 10 embernek munkat ad!annyi penzmol!A majadi templomert nehogy dombi legyen a hibas mert ossze esek!~!~ sajnalom ez vall sarmasagra!!!!!

 • jahaha szerint:

  igen! meg az analfabetizmus! igaz ”canalizalos” csaladbol szarmazo?
  Hol vetted a diplomad?- a harwardon vagy netalan neked is rendezte valaki?
  Osztan nehogy ossze ess mert meg rad fogjak,hogy disznoinfluenzas vagy,pedig csak seggnyalo haszonleso!

 • admin szerint:

  Emberek kicsit normálisabb hangnemet kérnék!
  Köszönöm…

 • bakker szerint:

  Mi van mán? Összedült a majádi templom is jahaha???

 • bakker szerint:

  1. Marko, Hunor, es a tobbi nagykutya!!! Mikor josztok ra, hogy a nep nem birka??? Kinyilt mar annyira a szeme, hogy ne tancoljon ugy, ahogy fityiltek!!! Felidoben terfelcsere… es csatarsorcsere… esetleg edzocsere ???
  2. A leheto legnagyobb pofatlansag az, ahogy a primarian osztjak mastanaba a posztokat. Mi a jo budos francot keres ott az az analfabeta jutka a foldeseknel? Dombi ur azt igerted, nem csinalsz a primariabol asociatie familia vagy haveri vallalkozast. Ezt mi a francnak nevezed? Hogy turik a tanacsosok ezt a torvenytelenseget?
  3. A falugyules leregizalt cirkusz lesz. Kussolni fog mindenki, ott lesz a milicia, a helyi mogulok bandaja kamerazni fognak… es vegig hazudni. Mert nem akar ezen a cirkuszon reszt venni rodi???? Szemedbe fognak hazudni. Nem kozgyules kell ide hanem a Curtea de Conturi.. meg a DNA. Az kel ide!
  4. Az udemerista pilik pedig, akik a nagykutya ugatasat vittek el az egyszeru sarmasagi emberhez, uszitva a magyarokat maguk alatt fat vagni, a komcsi szoci geonara szavazni, mert az “nekunk jo”, az a minimum hogy szegyeljek magukat. Ilyen mocskos pocsolyaba belerangatni a tisztesseges magyar becsuletes sarmasagi embert, peldanelkuli. Osszeborulni a peszedesekkel agitalni mellettuk, mikor ki nem allhatnak, nemrég pofankba vagtak a parlament ajtajat, mondva: barkivel csak az udemerevel nem!… ez nehezebb volt, mint felkopni, s alaallni, esetleg szellel szembe pisilni. Tartoztok, allitolagos magyar udemeresek Mari neninek es Pista banak annyival, hogy ne haragudjanak, de ezt Markoek es Seresek akartak, mert neki ez biztos jo lenne!!!
  Megerett mar az erdelyi magyarsag, hogy a kovetkezo pecsetelesnel mar a szivere es az eszere hallgasson es ne a nagykutyakra.

 • jahaha szerint:

  AAAAAAAAAAAAAAA most mar a majadi hernyak kuria lett az udmr jehova tanuk zarandokhelye! igaz lehet is,a sarmasagiak penzebol utalta ki neki a primar!

 • csak egy olvaso szerint:

  AMIT IDAIG OLVASTAM…HAT EMBEREK!!!…EZ NEM SEMMI!!!Van ilyen???

 • csak egy olvaso szerint:

  Hat…emberek… amit idaig olvastam!!! Ez igen!!! Van ilyen???

 • >