3

Az EMNT a Kelemen Hunorra való szavazást javasolja

A romániai államelnök-választási kampány a végéhez közeledik. Követve a fontosabb jelöltek választási programját és kampánybeli szereplését, továbbá ismerve az őket jelölő pártok fejlődéstörténetét az elmúlt húsz évben, megállapítható, hogy a román pártok képviselőinek még mindig nincs olyan meggyőző és megnyugtató ajánlatuk az erdélyi magyar közösség számára, amelynek alapján komoly mérlegelés tárgya lehetne támogatásuk a magyar szavazópolgárok részéről.

Sajnáljuk, hogy ennek tudatában, az RMDSZ vezetősége nem tartotta fontosnak az összmagyar konszenzus kialakítását az államelnök-jelölés során. Ha törekedett volna erre, az erdélyi magyar közösség részéről – minden bizonnyal – nagyobb figyelem követte volna a kampány során a Tulipán jele alatt induló jelöltet, másfelől a többi magyar közéleti szereplő – még az MPP és SZNT is – gyanakvás helyett inkább bizalommal tekinthetett volna megnyilvánulásaira. Annál sajnálatosabb ez a mulasztás – és ezért a felelősség kizárólag az RMDSZ vezetőit terheli –, mert az EMNT kezdeményezése nyomán immár létezik az a testület: az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum, amelynek keretében az érdemi egyeztetésre mód nyílt volna.

Megelégedéssel nyugtázzuk ugyanakkor és részben saját hozzájárulásunk eredményeként értékeljük azt, hogy az RMDSZ pozitívan reagált felvetéseinkre és jelöltjének választási programjába iktatta az EMNT által korábbi állásfoglalásában megfogalmazott célkitűzéseket, melyeket lehetősége szerint Kelemen Hunor kampánya során is képviselt.

Az EMNT az egypártrendszerrel szemben értékként tételezi az erdélyi magyar társadalom politikai sokszínűségének intézményesülését és a választás szabadságát. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy egy ilyen jellegű országos megméretkezésen, amely során kirajzolódhat az erdélyi magyar közösség egységes akarata, stratégiai célkitűzései – kiemelten a belső önrendelkezésen alapuló különböző közösségei autonómia-formák: a széles értelemben vett kulturális autonómia és Székelyföld területi autonómiája – mögött, ez az akarat a választási térképen is világossá váljon.

Mindezeket figyelembe véve és kisebbségi sorban élő magyarságunk iránti elkötelezettségünkből fakadóan az elnökválasztás első fordulójában részvételre és az egyetlen magyar jelölt, Kelemen Hunor támogatására szólítjuk fel közösségünk szavazati joggal rendelkező tagjait.

Tőkés László, elnök, EP-képviselő
Toró T. Tibor, ügyvezető elnök

Nagyvárad, 2009. november 15.

erdely.ma

admin
 

 • EMNT-SARMASÁG szerint:

  Értékeljük és egyetértünk az országos elnökség javaslatával, és azon leszünk, hogy a sarmasági régióban ennek szellemében járjunk el.
  A szavazásig hátralevő napokban megkeressük a nemzeti-polgári érzületű szavazókat, és javasoljuk, hogy habár az RMDSZ hibájából elmaradt a nmzeti konszenzus keresése, menjünk el szavazni, és szavazzunk Kelemen Hunorra. Nem mint RMDSZ-jelöltre, hanem mint a romániai összmagyarság közös jelöltjére.
  Ugyanakkor, felkérjük az országos elnökséget, hogy a második forduló előtt, akár erőszakkal is, ültesse le az EMEF asztalához az erdélyi pártokat-szervezeteket, hogy közös döntés születhessen a támogatándó jelölt személyéről.
  Annál is inkább,hogy elkerűljük a legutóbbi elnökválasztás-referendum alkalmából bekövetkezett RMDSZ-baklövést.

 • MPP-SARMASÁG szerint:

  -EGYETÉRTÜNK-

 • R szerint:

  Ja Tokes ur magara maradt a velemenyevel, probalja visszaedesgetni a regi es hu szavazoit mint peldaul engem is. Hajlok is ra csak azert az a hirtelen agybebujas az RMDSZ-el az egy kis fekete folt,es az o hivei habitusukbol nehezen felejtenek. Ilyet ne tegyen annak ellenere se hogy nem sult el annyira rosszul a dolog mint amennyire varta mindenki.
  Szerintem sok szavazojat megsertette akkor azzal a fordulassal es sokan az RMDSZ-t es az MPP-t valasztjak kovetendonek, de azert mert mindig o az aki a legjobb nyomon jar.(talan?)
  Ugyanakkor figyelmeztetes ez az RMDSZ fele is, hogy nem erdemes valaki utan kiabalni hogy “Ne politizaljon”.
  Ha az RMDSZ partjan van egy puspok vagy egy lelkesz akkor mar politizalhat.
  Par evvel ezelott Tokest meg a templomba sem akartak beengedni sokan es mara mar kivanatos szemely lett.
  Sokan ossze is vitatkoztak emiatt, de latjatok feleim szumtukkel mik vogymunk, Marko es Tokes bacsi beult szaunazni aztan vacsorazni, de itt meg mindig maradtak olyanok akik emiatt meg rossz szemmel neznek egymasra.
  A politikat nem szabad komolyan venni (meg ha palastba bujik akkor sem (nem beszelve ha Leninborbe)), a magyarsagunkat mar igen.
  Na csa!

 • >