Egységes lehet a következő Székelyföldi naggyűlés

Valós esély van arra, hogy a következő, jövő év március 12-re tervezett, Sepsiszentgyörgyön esedékes székelyföldi önkormányzati nagygyűlés egységes legyen, s azon minden magyar párt képviselteti magát.

A Székelyudvarhelyen megválasztott ideiglenes házbizottság tegnapi sepsiszentgyörgyi ülése után Farkas Csaba elmondta: házbizottsági elnökként részt vett az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum legutóbbi ülésén, ahol nyitottságot tapasztalt minden részről, az autonómia-munkacsoport által beterjesztett dokumentumban pedig szintén az a javaslat fogalmazódik meg, hogy a nagygyűlést a házbizottság szervezze.

A bizottság tagjai tegnapi ülésükön úgy döntöttek, az EMEF-en belül javasolják majd a pártoknak, hogy ők is jelöljenek képviselőket a szervező csapatba. A cél, hogy a következő, az intézményesülés útján elinduló székelyföldi önkormányzati nagygyűlés ne váljék pártpolitikai csatározások áldozatává — fűzte hozzá Ferencz Csaba házbizottsági tag. Az ügyben a végleges döntést a következő EMEF-ülésen hozzák meg.

A testület ugyanakkor a Székelyudvarhelyen elfogadott határozatok végrehajtásának stádiumát is megvizsgálta. Árus Zsolt szerint a széki önkormányzati társulásokat közösségfejlesztési egyesületek formájában hozzák létre, az elsőt várhatóan Gyergyószéken alapítják. Kovászna és Hargita megye tanácsainál iktatták azt a határozattervezetet, amelynek lényege, hogy a két testület — lehetőleg együttes ülésen — fogadja el a csíkszeredai nagygyűlésen elfogadott kiáltvány és a Székely Nemzeti Tanács által tavaly az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez benyújtott memorandumát. Árus szerint a két tervezetet elvileg hamarosan napirendre kell tűzniük az önkormányzatoknak.

A székely szimbólumok használata kapcsán elmondták: több önkormányzatnál beindult ez a folyamat, de meglepődve tapasztalták, hogy a Hargita megyei önkormányzat közvitára bocsátotta a megyezászlóra vonatkozó határozatot, és abban gyakorlatilag a székely zászlót javasolják elfogadásra.

erdely.ma

admin
 

>