Felavatják Kolozsvár főterét, az Egyesülés Teret!? – FELHÍVÁS

Szerdán felavatják Kolozsvár évszázados főterét! Úgy tűnik, az illetékesek nincsenek tisztában a Főtér történelmével, a város évszázados múltjával – vagy nagyon is? –, amely különösebb csinnadratta nélkül azzá tette a teret ami: nemcsak „kincses Kolozsvár” jelképes központja, otthona, hanem Erdély kulturális fővárosának központja is, amelyet 2009-ben „felavatni” enyhén szólva furcsa.

Ez az „avatás” annak a folyamatnak a vélt kiteljesedése, amelyet Gheorge Funar indított el a kilencvenes évek elején, és amelyet a Boc–Apostu páros szeretne lezárni szerdán délután. A szimbolikus térfoglalás lényege: megszüntetni, felszámolni a Főtér Magyar jellegét, és mint „megújult” Egyesülés Terét (Piaţa Unirii-t) átadni a város mostani többségének.

A lebetonozott tér látványa sokunkban fájdalmat ébreszt majd, de a Főtér akkor is az marad, ami volt! A Bánffy palotát, a Rhédei házat, a Szent Mihály templomot, a Mátyás szobrot nem tudják eltűntetni, minket pedig nem tudnak megakadályozni abban, hogy a főteret újra meg újra belakjuk.

Azért megyünk ki szerdán 14 órakor, hogy mindezt a városvezetés tudomására hozzuk. Csendben, méltóságteljesen, de határozottan!

Kolozsváriak, tartsatok velünk! „Miénk itt a tér!”

erdely.ma

admin
 

>