Az államalapítás alkalmából adtak át kitüntetéseket Kolozsváron

Az államalapítás emlékére az erdélyi kultúra hét kiemelkedő képviselőjét tüntette ki a Magyar Köztársaság. A díjakat Kolozsváron adták át.

Szabó Vilmos azt mondta: a nemzeti ünnepeken átadott magyar állami kitüntetések összegzik, hogy mit sikerült elérni a rendszerváltás óta eltelt húsz évben, de figyelmeztetnek is, hogy a magyarságnak meg kell védenie azt, amit elért.

– Mindig az a kritérium, hogy az, aki maradandót alkotott. Aki egy egész élet munkáját adta a magyar nemzetnek, vagy hát, aki nem magyar, de a Magyarországgal való kapcsolatot, a magyar kultúrát, közéletet, politikai kapcsolatokat, oktatási kapcsolatokat segítette, fejlesztette – jelentette ki Szabó Vilmos külügyi államtitkár

– Nagyon megtisztelő, felemelő tudni azt, hogy az anyaország mögöttünk van, figyeli a határon kívül élő magyar közösségek vezetői, irányítói hogyan próbálják megőrizni, átmenteni a magyar anyanyelvi kultúrát, a nyelvünket az utókor számára – mondta híradónknak Szép Gyula, aki a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta.

– A munka megy tovább és ez még sarkall is, hogy a munkát tovább folytassuk fogalmazott a Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett Bocskai Vince.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta a 75 éves Gálfalvi Zsolt irodalomkritikus és Dr. László János orvos-professzor. Lovagkereszttel tüntették ki még a 7O éves Lászlóffy Csaba költőt, és Matekovits Mihályt a romániai magyar nyelvű oktatásért végzett munkájáért. Román ajkú díjazottja is van az idei nemzeti ünnepnek: Ionel Haiduc a Román Tudományos Akadémia elnöke Doctor Honoris Causa címet kapott a Magyar Tudományos Akadémiától.

Duna TV,erdely.ma

admin
 

>