Két helyszín, két időpont, egy rendezvény

Nyilvánosságra hozta a Székely Nemzeti Tanács a szeptember 5-én Székelyudvarhelyen esedékes székelyföldi önkormányzati nagygyűlésen megvitatandó és elfogadandó határozattervezeteket, tegnaptól pedig elkezdték a meghívók kiküldését valamennyi székelyföldi önkormányzati képviselőnek.

Tulit Attila és Thamó Csaba, a Magyar Polgári Párt Kovászna, illetve Hargita megyei önkormányzati frakcióvezetője tegnapi közös sajtótájékoztatóján ismét a rendkívüli együttes tanácsülés összehívását szorgalmazta, ezen vitatnák meg a nagygyűlés elé terjesztett határozattervezeteket. Tulit Attila hangsúlyozta: az RMDSZ által szeptember 4-re meghirdetett csíkszeredai és az SZNT által szeptember 5-re Székelyudvarhelyre összehívott nagygyűlést egy rendezvénynek kell tekinteni, az autonómia ügyében nem szabad pártpolitikai szempontoknak érvényesülniük, ezért ő maga mindkét eseményen részt vesz, erre biztatja kollégáit is, és bízik benne, hasonlóképpen cselekszenek más önkormányzati képviselők is.

Együttes tanácsülést szorgalmaznak

Tulit emlékeztetett: a Kovászna és a Hargita megyei tanács rendkívüli együttes ülésének összehívására vonatkozó beadványukra nem kaptak választ Kovászna Megye Tanácsának elnökétől, de a Hargita megyei MPP-frakcióval közösen ismét szorgalmazzák a közös tanácskozást. Szerinte a két megyei tanács együttes ülésére a legjobb alkalom a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés előtti időszak, az összejövetelen ugyanis meg lehetne vitatni az SZNT által tegnap nyilvánosságra hozott határozattervezeteket. Thamó Csaba elmondta, Borboly Csaba Hargita megyeitanács-elnöktől kaptak egyfajta választ az együttes ülésre vonatkozó felhívásukra. A különféle érvekből, ürügyekből azonban kitetszik: az elnöknek nem áll szándékában az együttes ülés összehívása. Az MPP eddig is akarta és ezután is támogatja az együttes tanácsülés összehívását — szögezte le, ezért tegnap újabb felkéréssel fordultak Borbolyhoz.

Nyilvánosak a határozattervezetek

Tulit Attila egyébként elmondta: tegnaptól az SZNT honlapján lehet tanulmányozni a nagygyűlés elé terjesztendő hét határozattervezetet. Ugyanakkor ezeket Kovászna Megye Tanácsának csütörtökön esedékes soros ülésén is ismerteti. Elkezdték a meghívók kiküldését is az udvarhelyi rendezvényre, a nagygyűlésre minden székelyföldi választott önkormányzati képviselőt és tisztségviselőt várnak. Így az RMDSZ-es, MPP-s és független tanácstagok, valamint a román pártok képviselői is kapnak meghívót, a határozattervezeteket pedig román nyelvre is lefordítják.

Az SZNT egyébként hét határozattervezetet dolgozott ki. Az első nyilatkozat Székelyföld egységéről és a közigazgatási reformról szól, ebben kinyilvánítják: „Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie.” A második határozat az SZNT-autonómiastatútum támogatására vonatkozik, a harmadik a közigazgatási határok megváltoztatását célzó népszavazások kiírására, a negyedik a székely jelképek — himnusz, címer, zászló, lobogó, SIC regionális jelzés — elfogadására és használatára, az ötödik a széki szintű önkormányzati társulások létrehozására, a hatodik a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés intézményesítésére (a tervek szerint évente legalább egyszer ülésezne a testület, állandó bizottságot választanának). A hetedik határozattervezet Székelyföld képviseletére vonatkozik az Európai Parlament, illetve az Európa Tanács intézményeiben. A tervezeteket közvitára bocsátották, a beszélgetések, viták során módosíthatják azokat.

Mindkét nagygyűlésre el kell menni

Hivatalosan még csak a székelyudvarhelyi, szeptember 5-i nagygyűlésről lehet tudni, hogy megtartják, az RMDSZ által egy nappal korábban meghirdetett csíkszeredai rendezvényről még nincs információ — fejtették ki a képviselők. Tulit Attila ugyanakkor felkérte az RMDSZ-t, hozzák nyilvánosságra az általuk előkészített memorandumot. Szerinte ugyanis a két nagygyűlést egy rendezvénynek kell tekinteni, az autonómia, Székelyföld ügyében nem szabad pártpolitikai szempontokat érvényesíteni. A maga részéről mindkét rendezvényen kész részt venni, ha meghívót kap, erre buzdítja kollégáit is, és meggyőződése, hogy hasonlóképpen cselekszik majd a legtöbb önkormányzati képviselő. Csak bátorság és elszántság kérdése, hogy a két nagygyűlést egy rendezvénynek tekintsék, és mindenféle tiltások ellenére mindkettőn részt vegyenek a székelyföldi választott önkormányzati képviselők — fejtette ki Tulit. Emlékeztetett: az autonómia-népszavazás lebonyolításában több régióban is sikerült együttműködniük a magyar szervezeteknek, hasonlóan kellene eljárni a nagygyűlés ügyében is. Thamó Csaba árnyaltabban fogalmazott, mint mondta, a Hargita megyei tanács MPP-frakciója még nem alakította ki álláspontját a csíkszeredai nagygyűléssel kapcsolatban, hiszen még semmit nem tudni arról, és meghívót sem kaptak.

Farcádi Botond, Háromszék, erdely.ma

admin
 

>