Izsák Balázs felhívása Székelyföld önkormányzati tisztségviselőihez

Tudomásul vesszük, hiszen akartunktól független székelyföldi valóság, hogy a közéleti szereplők a kölcsönös megértésnek addig a szintjéig jutottak el a mai napig, hogy felfogják ugyan a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés megszervezésének szükségességét, de ezt egy helyen, egy teremben ma még nem sikerül megvalósítani. A sajtó és a közvélemény egy része ezt a közéleti szereplők hiúágával próbálja magyarázni. Bár nekik lenne igazuk, és ne lenne elvi különbség közöttünk, vagy önök között Székelyföld autonómiájának igénylésében.

A Székely Nemzeti Tanács, amikor a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést kezdeményezte, a pontos célokat jelölt meg, amelyek a nagygyűlés összehívásának értelmet adhatnak. Őszinte sajnálattal vettük tudomásul, hogy az RMDSZ vezetői elutasították a párbeszédet ezekről a célokról, és a közvéleményt sem érdemesítették arra, hogy értékeljék és elemezzék azokat. Ma két nagygyűlés előtt állunk. Az egyiket az RMDSZ hívta össze Csíkszeredába, szeptember 4-ére, a másikat a Székely Nemzeti Tanács Székelyudvarhelyre, szeptember 5.-ére. Bízva az Önök belátásában és bölcsességében úgy látom, hogy az utolsó száz méteren javíthatunk a székelyföldi összefogás erején, és önök megmutathatják a világnak, hogy nemcsak Székelyföld népe, de önkormányzatai is egységesek az autonómia igénylésében. Ehhez csak annyi kell, hogy Önök mindkét gyűlésen részt vegyenek, és tegyék azokat egyetlen, kétnapos rendezvénnyé, az autonómia és a székely összefogás nagygyűlésévé, Csíkszereda és Székelyudvarhely színhelyekkel.

Csíkszeredában majd hallgassák meg, mérlegeljék, és lelkiismeretük szerint szavazzák meg, vagy írják alá, azt az egyelőre ismeretlen tartalmú dokumentumot, amelyet valószínűleg a helyszínen fognak megismerni. Olvassák el most, és mérlegeljék a levelemhez csatolt határozattervezeteket, amelyek mától kezdve nyilvánosak, és amelyet Székelyudvarhelyen önök elé kívánunk terjeszteni. Tegyenek javaslatokat, módosító indítványokat, szólaljanak fel, és végül szavazzanak lelkiismeretük szerint a tervezetek mellett vagy azok ellen Székelyudvarhelyen, de gondolom, hogy joguk és lehetőségük lesz, hogy a tervezetek bármelyikét Csíkszeredában is előterjesszék, és azokról ott is döntés szülessen.

Befejezésül el kell mondanom: én a csíkszeredai ülésről a sajtóból értesültem, oda meghívót nem kaptam. De bízom abban, hogy a szervezők szélesre tárjak az ajtókat, és bemehetnek a Székely Nemzeti Tanács küldöttei is, hiszen a mi számunkra, pártszínektől függetlenül fontos minden önkormányzat Székelyföldön. Biztosra tudom viszont ígérni azt, hogy Székelyudvarhelyen pártszínektől függetlenül megbecsült helye lesz minden önkormányzati tisztségviselőnek, és remélem, hogy senki nem hagyja a székét üresen. Így válhatna a székelyek okossága és bátorsága révén, az ily módon két naposra sikerülő Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés az összefogás és az autonómia rendezvényévé. Adja Isten, hogy így legyen!

Marosvásárhely, 2009. augusztus 24.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

erdely.ma

admin
 

>