SZÖN – Izsák Balázs SZNT elnök közleménye

Egyetlen Székelyföld létezik!

Érthetetlennek tartjuk a sajtóban megjelent hírt: „Lefújta az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a szeptember 5-i székelyud- varhelyi önkormányzati nagygyűlést”, illetve annak indoklását, miszerint: azért döntöttek így, mert időközben a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) is nagygyűlést hirdetett szeptember 5-re Székelyudvarhelyre, a városban pedig szeptember 27-én időközi helyhatósági választásokat tartanak. „Nem akartuk, hogy a nagygyűlés Szász Jenőnek, az MPP elnökének kampányindító rendezvényévé váljon” – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Szeretnénk hangsúlyozni, egyetlen Székelyföld létezik, s minden egyes községének, városának egyetlen önkormányzata van, melyekben különböző pártok képviselői, illetve függetlenként megválasztott képviselők vannak. Ezek összességét hívtuk meg a szeptember ötödikei nagygyűlésre, s ezeket várjuk oda továbbra is, pártszínektől függetlenül. A székelyföldi önkormányzati nagygyűlést egyetlen párt sem sajátíthatja ki, ennek garanciája az összehívó, a mindkét magyar párt helyi képviselőivel, valamint a helyi független képviselőkkel és polgármesterekkel kiegyensúlyozott viszonyra törekvő Székely Nemzeti Tanács.

Indokolatlan az RMDSZ vezetők félelme, illetve érthetetlen az, hogy olyan ellenrendezvényt szándékoznak megszervezni, ahonnan pártállásuk miatt a székelyföldi helyi képviselőknek közel felét ki akarják zárni.

Ezúton is felkérjük Markó Bélát, az RMDSZ szövetségi elnökét, hogy fogadja el többször megismételt meghívásunkat, és az RMDSZ legyen társszervezője a székelyudvarhelyi nagygyűlésnek. Ez a legkézenfekvőbb módja annak, hogy a Kelemen Hunor által említett állítólagos veszélyt maga az RMDSZ hárítsa el!

Emlékeztetünk arra, hogy az első kitűzött határidő május 23-a volt, akkor a Székely Nemzeti Tanács soros munkaülését halasztotta el, hogy támogató részese lehessen az eseményeknek, de végül az RMDSZ vezetők döntése miatt a májusi önkormányzati nagygyűlés elmaradt. Elfogadtuk az újabb határidőt, de újabb halasztást, hetente változó indokokkal már nem tudunk elfogadni.

Sürget a küszöbön álló közigazgatási reform, a régiók várható újrafelosztása, és nem ismétlődhet meg a 2003-as év súlyos mulasztása, amikor a magyar képviselők a fejlesztési régiók kijelölésekor, nem hogy nem álltak elő saját elképzeléssel, de a törvényhez módosító indítványt is csak öt évvel később nyújtottak be, amikor már a javaslatukon túllépett az idő.

A székely nép azonnali cselekvést vár, megoldásokat és határozott, a népek önrendelkezési jogára épülő jövőképet.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2009.VIII.20.

admin
 

>