Szeptember 4. -e és 5. -e a széthúzás naggyűlései

A felvétel 2004 szeptemberében készült…
Most már bizonyos, szeptember elején két székelyföldi önkormányzati nagygyűlés lesz. Csíkszeredában negyedikén, pénteken az RMDSZ és az EMNT harcol a székelyföldi területi autonómiáért, ötödikén Székelyudvarhelyen az MPP és az SZNT.

Belterjes politikai demonstrációkra számíthatunk, amelyek az egységes akarat, erő felmutatása helyett a megosztottságot, az önös érdekek felülkerekedését igazolják.

Pedig januárban, az ötlet megszületésekor még sokan reménykedtünk, végre életre kelt egy olyan elképzelés, amely közös fellépésre, határozott kiállásra kényszeríti a sok táborra szakadt erdélyi magyar politikumot. Összehívható a székelyföldi választott (!!!) önkormányzati képviselők, polgármesterek olyan fóruma, amely már csak kétezres létszámából adódóan sem lesöpörhető, elfogadott határozatainak súlya van, az általa kinyilvánított autonómiaigény többé nem megkerülhető sem Bukarest, sem Európa számára. Az illúzió igen gyorsan szertefoszlott, politikai harc kezdődött azért: kié az ötlet, a szervezés joga. Előbb az RMDSZ kívánta kisajátítani a nagygyűlést, majd az MPP vonzáskörébe sodródott Székely Nemzeti Tanács, szócsaták, üzengetések, vádaskodások zsugorították egyre kisebbre az egykor még szépreményű kezdeményezés súlyát. Egyértelművé vált, már rég nem az autonómiaharc a rendezvény tétje, hanem az, ki kerül ki győztesen a szervezés körüli csatározásból. S mivel egyik fél sem volt hajlandó engedményekre, lesz két „nagygyűlés”. Egyiken megjelenik a választott elöljárók 65 százalékos RMDSZ-es tábora, másikon a 35 százalékos MPP-s különítmény.

A politikusaink által teremtett patthelyzetből az egyetlen kiutat az jelenthetné, ha a választott képviselők, pártszínektől függetlenül, mindkét rendezvényen részt vennének. Megtehetnék, hisz nem az elnököknek tartoznak elszámolással, hanem annak a több száz, több ezer székelyföldi magyarnak, aki voksával funkcióba juttatta őket. Márpedig mi, választók nem két pártgyűlést, hanem valós önkormányzati nagygyűlést vártunk tőlük. Őszinte és elkötelezett kiállást az autonómiáért, határozott lépéseket ennek megvalósításáért.

Politikusaink ismét eljátszottak egy lehetőséget. Tavasszal az EP-választási kampányban a magyarság bizonyította: képes összefogni jelentős ügyek érdekében. Naivak voltunk, ha azt hittük, ugyanezt vezetőinktől is elvárhatjuk.

Farkas Réka, Háromszék, erdely.ma

admin
 

>