1

Raffay Ernő Trianon részleges jóvátételét reméli az új magyar kormánytól

Péntek délelőtt az EMI-táborban az ötven éve megszüntetett önálló állami magyar egyetem felszámolásáról folyt beszélgetés Asztalos Lajos helytörténész, Bodó Barna politológus, Kovács Lehel és Wanek Ferenc egyetemi oktatók részvételével, melynek során Bodó kijelentette: az állami magyar egyetem visszaállításáért küzdők egyik legnagyobb hátráltatója az RMDSZ, mely mindig mindent felvállal és megígér, majd nem tesz semmit az adott ügyben.

Délben a szórvány helyzete és jövője volt a téma, utána pedig Raffay Ernő történész elemezte Borbély Zsolt Attila politológussal az úgynevezett rendszerváltás következtében kialakult helyzetet. Raffay így emlékezett: azt hitték ’89-ben, hogy a változás majd lehetővé teszi, hogy „betapossák a kommunizmust a beton alá és így vagy úgy, de megtámadják Trianont” – de sajnos egyikből sem lett semmi. Katasztrofálissá vált a helyzet az elmúlt húsz évben, de nincs mit tenni, újra kell kezdeni az építkezést, és ez remélhetőleg kezdetét is veszi egy Fideszből és Jobbikból álló kétharmad révén, melynek lehetősége van alkotmányt is módosítani – mondta Raffay. Felsorolta a „rendszerváltás” óta eltelt időben kínálkozó lehetőségeket, melyek lehetővé tették volna a Magyarország kétharmadát elcsatoló diktátum részleges jóvátételét, azonban a magyarországi kormányok nem használták ki őket. A történelem mindig hoz lehetőségeket, de Budapesten olyan kormánynak kell lennie, amelyik tudja, mit akar kezdeni Trianonnal – szögezte le a történész.

Az előadás második felében az előadóhoz csatlakozott Szidiropulosz Archimédesz történész is, akivel bemutatták a közösen szerkesztett Trianoni Szemle című folyóiratot. A görög származású történész úgy látja: beteg a magyar társadalom, s igen gyenge állapotban van a nemzettudat, kiesett ugyanis Trianon a nemzeti emlékezetből. Görögországban elképzelhetetlen, hogy saját nemzettársaik ellen szavazzanak az emberek, az pedig különösképpen, hogy erre a hivatalban lévő kormányfő buzdítson – vont párhuzamot. Nem feledhetjük Trianont és nem hagyhatjuk, hogy megbélyegezzék azokat, akik ezzel foglalkoznak – hangzott el. Szidiropulosz Archimédesz azzal zárta előadását: az első lépés a szellemi revízió (ehhez kíván segíteni a Trianoni Szemle), de megfelelő államférfiakkal nem reménytelen a magyar jövő.

erdely.ma

admin
 

  • kiváncsi S-sági szerint:

    ezzel atemava erdemes folalkozni reszben ateltem. egy asokkozzül

  • >