Vona Gábor: A kettős állampolgárság együtt jár a szavazati joggal

A gyergyószentmiklósi EMI-tábor második napjának leginkább várt előadása a magyarországi politikai élet nemzeti pártjának, a Jobbik elnökének előadása volt. Vona Gábor telt ház előtt a nemzeti politizálás megerősödéséről beszélt.

Szerinte a magyar választók nagy arányban szimpatizálnak pártja törekvéseivel, bár nyilvánosan még nem vállalják ezt. Ezért kormányzati szerepvállalásról a távlatokban gondolkodnak, hiszen a sorozatos megfélemlítés, a szélsőségességgel való riogatás miatt sok szakember nem meri még vállalni a közösséget a párttal.

A Jobbik fő stratégiai célja, hogy minden magyar egy országban éljen, ám egyelőre a kettős állampolgárság és az autonómia valósítható meg. Előbbit mindenképpen szavazati jog megadásával tudják elképzelni — szögezte le Vona Gábor. A párt vezetője megerősítette, hogy Magyarország a magyaroké kell legyen, akkor valósulhatnak meg az alapvető nemzeti célok.

A Fidesszel nem zárja ki a koalíció lehetőségét, ám annak, hogy az elkövetkező választások után közösen alakítsanak kormányt (a Jobbik biztos abban, hogy parlamenti párt lesz) azért nincs realitása, mert a két szervezet programja aligha gyúrható össze egy közös kormányzási programmá. A koalíciót úgy képzelné el, hogy a Fidesz vegye át a Jobbik kormányprogramját. Vona Gábor beszélt a párt EP-terveiről, ezek között szerepel egy Trianon-konferencia szervezése Brüsszelben, otthon pedig hivatalosan is nemzeti gyásznappá kívánják nyilvánítani június 4-ét. A határon túli szervezetekkel még nem sikerült kialakítani folyamatos kapcsolatot, ám ez a Jobbik egyik fontos célkitűzése.

A második nap egyébként két történelmi előadás is elhangzott, Egyed Ákos akadémikus a székely történelem sajátosságairól értekezett, Vincze Gábor pedig az üldöztetés és az együttműködés közé kényszerülő magyarországi és erdélyi református egyház 1945 utáni történetét vázolta. Somai József, a Romá­niai Magyar Közgazdász Társaság tiszteletbeli elnöke az erdélyi magyar szolidaritás és szövetkezés paradoxonairól beszélt. Az előadások sorában nagy érdeklődés övezte két hegymászó, Erőss Zsolt és Tulit Zsombor alpinista beszámolóját.

Ferencz Csaba, Háromszék , erdely.ma

admin
 

>