Ökumenikus nagytalálkozó a szlovákiai nyelvtörvény ellen

Kárpát-medencei ökumenikus nagytalálkozót szerveznek a szlovákiai nyelvtörvény ellen Szegeden augusztus 30-án. Ezt Tőkés László európai parlamenti képviselő és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök jelentette be a Csongrádi megyeszékhelyen. Tőkés László azt mondta: a tiltakozás nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. Az Ökumenikus nagyatalálkozót a Duna Televízió élőben közvetíti agusztus 30-án, este fél héttől.

A Pünkösdváró Európa elnevezésű nagytalálkozó célja a testvéri közösségvállalás a határon túli, hátrányos megkülönböztetést szenvedő magyarokkal. Egyben tiltakozás a szlovákiai nyelvtörvény ellen is. Tőkés László azt mondta:

– Szót emelni szeretnénk a sérelmekkel kapcsolatban, illetve hálát adni Istennek, hogy van anyanyelvünk, vele és egymással ezen kommunikálhatunk, szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal, akik ebben akadályozva vannak és szót emelni a jogsértésekért.

Tőkés László szerint az egyházaknak erkölcsi kötelességük fellépni az igazságtalanság, a jogfosztás ellen. Európában senkit nem sújthatnak pénzbüntetéssel anyanyelvének használata miatt – mondta.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szerint a szabadságra még várni kell:

– Ez az ügy európai ügy, ezért adtuk azt a címet, hogy Pünkösdváró Európa, mert el kell jönnie Európában annak a korszaknak, amikor mindenki megélheti a maga kivoltát, mivoltát, hovatartozását, használhatja anyanyelvét.

Az imatalálkozóra meghívást kaptak a többi között a Kárpát-medencei magyar egyházak, a határon túli magyarság képviselői és európai parlamenti képviselők, hogy kifejezzék szolidaritásukat nem csak a szlovákiai magyarokkal, hanem minden hasonló sorsú európai kisebbséggel.

Duna TV, erdely.ma

admin
 

>