2

Épül- szépül Sarmaság nagyközség

Ha bármit is tanulhattunk a történelemből az ez:

“A hatalom korrupt: az abszolut hatalom, pedig abszolut korrupt.”
– Lord Acton, angol történész, 1834 – 1902.

Örömmel tapasztalhatjuk, hogy Sarmaságon igenis dolgozik a helyi polgármesteri hivatal. Számomra, egyszerű halandó számára ez úgy érzékelhető hogy utcánkban, a Csergeték (Crinului) utcában kanalizálási munkálatokat végeznek, útkövezést kezdeményeztek, ami ténylegesen, komolyan állítom: nagyszerű dolgok. Futó helyi pletykák szerint ezeket a munkálatokat a Hársfa (Teilor) utcában is el fogják végezni… Végre történik valami jó, gondolják az utcabeliek, véleményem szerint teljesen jogosan.
Mit is jelent, mi történhet a kulisszák mögött, a megyei és helyi RMDSZ- nél ?
Ha a dolgokat kicsit kronológiai sorrendben megvizsgáljuk, akkor könnyen észrevetjük az RMDSZ Sarmaságon kifejtett tevékenységében történt gyökeres változást, ha úgy akarod törést, magyarán: a tavalyi helyhatósági választások eredményeinek publikálása óta a Sarmaság községbe áramló központi pénzek mennyisége óriási mértékben növekedett. Miért meri szerénységem állítani mindezt ? Egyszerű: az elmúlt egy év alatt, az RMDSZ- nek a hatalomból való eltávolítása ide, globális gazdasági válság oda, az említett helyhatósági választások óta szerény becslések szerint is több mint 20- 30 milliárd régi lejnyi pénzbeáramlás történt községünkbe. Fenti összeg csak egy becslés mert szerintem a valóságban ettől inkább több mint kevesebb pénz érkezhetett. Ami természetesen szép, hasznos és üdvözlendő .
Úgy is mondhatnánk (azok akik kicsit is ismerik a megyei állapotokat) hogy a megyei RMDSZ megváltoztatta földrajzi- helységfejlesztési prioritását, konkrétan: az ugyancsak szilágysági község, Kraszna helyett bizony az egy évvel ezelőtti helyhatósági választások óta Sarmaság lett a (megyei tanácstól vagy más forrásokból) politikailag megszerezhető központi és nem központi pénzek célállomása.
Gratulálok a megyei RMDSZ- nek azért, hogy lassan már egy éve Sarmaságot tekinti megyei szinten az első számú fejlesztendő célpontnak ! További sok sikert kívánok !
RMDSZ- berkekben politikai- gazdasági- helységfejlesztési paradigmaváltásnak voltunk tehát tanui az elmúlt egy évben Sarmaság vonatkozásában. Ez van…
Ha gonoszkodni akarnák kicsit, akkor azt mondhatnám hogy mindez a helyi MPP megjelenésének és fentebb említett helyhatósági választásokon történt eredményének köszönhető (ugye tudjuk: három MPP tanácsos bejutása a helyi önkormányzat döntéshozó szervébe, tanácsosok akiket minden elképzelhető vagy elképzelhetetlen módon kiszavaznak, kinéznek, kitudnak maguk közül az RMDSZ- es tanácsosok felső – ti. megyei utasításra – de ez már ,,más káposzta’’ ahogy magyar nyelvterületeken használatos). Lassan közhelyszámba megy, de ugye megjelent a politikai alternatíva az egyszerű ember számára, megjelent ,,az RMDSZ konkurrenciája’’, ahogy a mindennapokban mondani szokás. Ez pedig ugye, merem állítani: vagyis a politikai konkurrens megjelenése egyfajta teljesítménykényszert szült. A vezető pártnak bizonyítania kell választóinak, mert már csak három évecske és jönni fognak a következő helyhatósági választások és bizony a jövőben ezek után a választópolgároknak már nem lehet azt mondani ugye, amit eddig, mondjuk hogy  ha nem tetszik nektek az RMDSZ, akkor szavazzatok román pártra meg hasonló blődségeket.
Szóval az RMDSZ- nek tetszik, nem tetszik nincs mese: bizonyítania kell. Na de még mielőtt megsajnálnánk a Seres Dénes országos képviselő, megyei elnök által ,,fémjelzett” (ugye emlékeztek: ő volt az aki azon a bizonyos szatmári kongresszuson hivatalosan kezdeményezte és el is érte a Tőkés László püspök akkori tiszteletbeli RMDSZ elnök kiebrudálását posztjáról – de ez megintcsak más káposzta – ezért ezzel sem foglalkozunk itt bőven) RMDSZ funkcionáriusok nehéz sorsát, mert azt azért ne felejtsük, hogy ha történetesen fordítva lenne, és az MPP vezetné a községet, akkor a versenyhelyzet miatt neki is dolgoznia és bizonyítania kellene a választópolgárnak. Maradjunk talán annyinál hogy nem történik más mint az hogy : VÉGRE A DOLGUKAT (igaz kicsit, de) VÉGZIK VÁLASZTOTTJAINK ! De hát normális világban ez lett volna eddig is a dolguk, ezért kapták- kapják a fizetéseket, különböző anyagi juttatásokat (szolgálati kocsi, ingyenes üzemanyag, stb…), meg hát nem anyagi síkon vonatkoztatva: a sarmasági polgárok megbecsülését. Megbecsülés, ami talán a legfontosabb, mert hosszú távon, ha tetszik nekik, ha nem mégis az egyszerű választópolgár dönti el sorsukat.
Ezért igenis jó és helyes a politikai versengés, teljesítménykényszert (ha úgy tetszik fejfájást) okoz a résztvevőknek, a politikai pártoknak, aminek maga az egyszerű polgár a legnagyobb haszonélvezője, mondhatnánk… Elméletben.

De nem mondjuk … Miért is nem tesszük, nem tehetjük teljesen nyugodt lélekkel? Mit is keres itt az aktuális topic- nyitó elejére beszúrt idézet ?
Szerintetek milyen hatással van az MPP puszta létének ténye a helyi abszolút hatalomra ? Esetleg a hatalom mértékére vagy a korrupcióra, vagy mindkettőre ? Miért is utálják bizonyos hatalmon levő RMDSZ- es tisztségviselők annyira az MPP- t és a párt- szimpatizánsokat ? Van- e valami jelentése Lord Acton fentebb idézett mondatának a ma Sarmaságára vonatkoztatva ?

Véleményetek?

Admin.
U.i. Hajrá Sarmaság ! Hajrá Sarmaságiak !

admin
 

  • lord acton szerint:

    amit mondtam,megmondtam.admin,gondolod sarmasag kivetelt kepez?miert tenne?

  • csak egy olvaso szerint:

    Gratula annak ki ezt a levelet irta!!!Van aki nem fel!!! Gratula megegyszer!!!

  • >