Nem valósult meg a teljes összefogás Nyárádszeredában

Az RMDSZ nyárádszeredai szervezete ötödik alkalommal akadályozta meg, hogy a Települési Székely Tanács (TSZT) által benyújtott határozat-tervezetet – amellyel egy helyi autonómia-népszavazás kiírását kezdeményezte – a város önkormányzati testülete elfogadhassa. A TSZT azon megállapodás-javaslata, amely azt a célt szolgálta, hogy az EP-választásokra Nyárádszeredában és a Nyárád mentén teljes összefogást valósítson meg, meghiúsult.

Nyárádszereda Települési Székely Tanácsa és a Magyar Polgári Párt helyi szervezete által ötödször iktattatott – az autonómia-népszavazásról döntő – határozat-tervezetet az RMDSZ-es polgármester nem tűzte napirendre a május 27-én, szerdán lezajlott tanácsülésen. A TSZT -elnök próbálkozását, hogy a tervezetet mégis tárgyalja a tanács, elvetették. Kezdetben 6-6 volt az állás. A 4 MPP-és és a két független támogatta, 6 RMDSZ-es ellenezte az autonómiáról szóló tárgyalást. Az RMDSZ 1 tanácstagja tartózkodott. Ekkor egyik késve érkező RMDSZ-es előljáró csatlakozott a nemmel szavazókhoz és az RMDSZ ismét győzelmet aratott.

Az RMDSZ tehát ismételten győzött a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Párt, és a függetlenek felett. És győzött azok felett a nyárádszeredai székely-magyar emberek felett, akik 2007-ben szinte 100 százalékban szavazták meg azt, hogy Székelyföld legyen autonóm régió és Nyárádszereda város, mint közigazgatási egység ehhez az autonómiához tartozzon. Annak ellenére, hogy a TSZT és az MPP által kinyújtott kezet az RMDSZ megint félrelökte, a TSZT és az MPP helyi vezetői nem buzdítják tagjaikat és szimpatizánsaikat arra, hogy ne menjenek el szavazni június 7-én. Az autonómia ügyét az Európai Unióban is képviselnie kell Tőkés Lászlónak.

Csíki Sándor

admin
 

>