Németország – Köhler maradt az elnök

Az eddigi elnököt, Horst Köhlert választották ismét Németország államfőjévé. A hivatalban lévő elnök a szombati szavazásnak már az első fordulójában abszolút többséget szerzett. A voksolással egy időben a parlament, illetve a Brandenburgi kapu közvetlen közelében tízezrek ünnepelték a szövetségi köztársaság megalakulásának 60. évfordulóját.

A szombati voksolást a választás módja teszi rendkívül izgalmassá. A hivatalban lévő, s az államfői tisztségért újra induló Horst Köhler a háború utáni Németország egyik legnépszerűbb elnöke.

A szavazás előtti állás:

A 66 éves Köhlert az úgynevezett polgári pártok, azaz a CDU/CSU és az FDP támogatja, míg a politológus, s volt egyetemi rektor, ugyancsak 66 esztendős Schwan mellett a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek sorakoztak fel.

Az egykori NDK-s, 72 éves Peter Sodann személyében – saját arculatának erősítése érdekében – külön jelöltet indított a Baloldal pártja, amely azonban jelezte, hogy az esetleges második vagy harmadik fordulóban már „áttér” Schwann támogatására.

Végül az úgynevezett „futottak még” kategóriába tartozik egy szélsőjobboldali dalszerző, Frank Rennicke, aki a közgyűlésben négy mandátummal rendelkező, egyaránt szélsőjobboldali NPD, illetve a DVU jelöltje.

Közvetlenül a választás előtt szakértők azt jövendölték: az új elnök a régi lesz, azaz Horst Köhler megőrzi hivatalát, csak a fordulók száma kérdéses.

Duna Televízió

admin
 

>