Továbbra is erőből politizál az RMDSZ

Gyergyószárhegy, 2009 május 19. Lázár kastély. Hargita megye képviselõtestületének ülése.

Továbbra is erõbõl politizál az RMDSZ

A megyei hulladékgazdálkodási rendszer pályázata

Sajnálatos, hogy az elmúlt évek hibáiból nem igazán tanultak a hatalmat gyakorlók, s még mindig csupán erõbõl akarják ezt a kérdést megoldani, ahelyett, hogy elfogadnák a felajánlott együttműködésünket.

A Magyar Polgári Párt legalább olyan fontosnak tartja a hulladékgazdálkodási rendszer kiépülését mint az RMDSZ, de aggódunk, hogy azért fog meghiúsulni, mert erõszakosan és törvénytelenül akarják megoldani. Különösen fontos a helyi közösség meggyõzése és beleegyezésének megszerzése (melynek alapja a tisztességes tájékoztatás). Ez ebben az esetben is elmaradt. Ráadásul a tegnap elfogadott szerzõdés-tervezet, melyet a megyei önkormányzat és Csíkmadaras önkormányzata kötne meg több értelmetlen, illetve törvénytelen részt tartalmaz, erre felhívta a testület figyelmét a jogi szakvélemény is. Ennek ellenére – áthágva a testület szabályzatát is – az elnök az RMDSZ-es szavazógépezettel elfogadtatta azt. Igaz ugyan, hogy a madarasi helyszínre vonatkozó határozatot azzal a feltétellel fogadta el a testület, hogy egy héten belül érvényes használatba adási határozatot és telekkönyvi kivonatot kell bemutasson Madaras önkormányzata, de könnyű belátni, hogy objektív okokból ez nem kivitelezhetõ, s gyakorlatilag azt jelenti, hogy továbbra sem lesz a megyei önkormányzat kezelésében a hulladéktároló számára alkalmas terület.

A Magyar Polgári Párt kezdeményezései

A megyei képviselõtestület szabályzata lehetõvé teszi vizsgáló bizottságok létrehozását, ezzel a lehetõséggel kívánt élni a Magyar Polgári Párt, amikor két határozati javaslatot nyújtott be. Az egyik a megyei utak beruházásának ésszerűségét, a közpénzek felhasználást és a közszállítást vizsgálta volna, a másik az anyanyelvű oktatást, különös tekintettel a csak románul beszélõ fõtanfelügyelõ kinevezésére.

Kiderült, hogy az RMDSZ-es többség ellenzi a vizsgáló bizottságok létrehozását, fölöslegesnek tartja azokat, így napirendre sem kerülhettek a Magyar Polgári Párt javaslatai. Továbbra is szorgalmazzuk a bizottságok létrehozását és arra kérjük az RMDSZ frakciót, hogy ne féljen megvizsgálni a közpénzek felhasználását vagy a kis falvainkból elmaradó buszjáratok okát firtatni. Ne féljen megvizsgálni a beiskolázási terveket, a magyar oktatás helyzetét, annak problémáit feltárni.

A megyei tanács nem lehet közömbös a magyar oktatás problémáinak feltárása ügyében!

Javaslatainkat újból be fogjuk nyújtani!

Sajnálatosnak tartjuk,hogy tanácsülések jegyzõkönyve továbbra sem nyilvános és kiderült, hogy hiányosan tükrözi a Magyar Polgári Párt képviselõinek hozzászólásait, megjegyzéseit. Továbbá a megyei vezetõk bevett szokásává vált, hogy a kényelmetlennek tartott kérdéseinket elhallgatják, nem válaszolják meg. A helyzet megváltoztatása érdekében a Magyar Polgári Párt frakciója élni kíván a törvény által biztosított jogosítványokkal és tájékozatni fogja a közvéleményt a megyei tanács ülésein történõ eseményekrõl.

Gyergyószentmiklós- Csíkszereda- Székelyudvarhely, 2009 május 20.

A Magyar Polgári Párt Hargita megyei önkormányzati frakciója

admin
 

>