Minek a bojkott, amikor össze kell fogni?

Az MPP elnöksége, illetve Szász Jenő és szűk köre hétfőn felszólította tisztségviselőit, hogy maradjanak távol az európai parlamenti választások kampányrendezvényeitől, mert az Erdélyi Magyar Összefogás Listája félrevezető, részösszefogás.

Való igaz, az MPP kimaradt ebből a politikai aktusból, s az is bizonyosnak tűnik, nemcsak a polgáriak húzódoztak az összefogástól, hanem az RMDSZ is ódzkodott Szász Jenőtől. A polgáriak RMDSZ—MPP-koalíciót akartak, érvük az volt, hogy az európai parlamenti választások törvénye értelmében a koalíciók számára is ötszázalékos a bejutási küszöb. Ám az RMDSZ, sérelmeit nem feledve, megragadta az alkalmat, hogy Tőkés Lászlóval, az erdélyi magyarság emblematikus személyiségével és az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal fogjon össze, ami való igaz, hogy csak részösszefogás, de a továbblépés szempontjából igen fontos, olyan alap, melyről az európai parlamenti választások után el lehet kezdeni a rég emlegetett, mostanság kissé elfeledett Új Szövetség alapjainak lerakását.

De maradjunk a jelennél. Az MPP elnökének felszólítása csak tisztségviselőinek szól. Szerencsére a tagságot és szimpatizánsait kihagyta a kampány meg a választások bojkottjából. És a friss sajtónyilatkozatokból ki is derül, a területi szervezetek zöme saját elképzelései szerint próbálja támogatni — vagy nem — az összefogás listáját. Maros, Kolozs, Bihar, Szatmár megye hallani sem akar arról, hogy ne vegyen részt a Tőkés László vezette EP-lista támogatásában, Háromszéken passzívak maradnak az MPP vezetői, de a püspök úrral folytatott korábbi egyeztetés értelmében ellenkampányt sem folytatnak. Szász Jenőék felhívása újólag bizonyítja: a párt vezetése igen megosztott, a döntéseket jó esetben maroknyi, rosszabb esetben egyetlen ember hozza. Ennek súlyos következményei lehetnek, nemcsak pártjukat verik szét, de szemmel láthatóan fel akarnak égetni minden utat egy későbbi megegyezés előtt. Lehet, sérti a hiúságukat és politikai hitvallásukat, hogy egyezségre jussanak az RMDSZ-szel, mi több, Tőkés László kézfogását is megalkuvásnak és az eredeti politikai irányvonaluktól való eltérésnek tekintik, csak azt nem veszik figyelembe, hogy jelen pillanatban két magyar választópárt nem fér el a romániai politikai piacon. Hat százalék, az csak hat százalék. Tehát kevesen vagyunk, jó esetben másfél millióan, s ráadásul a szavazatra jogosult magyarok egy része voksolni sem hajlandó. Oka ennek az RMDSZ közel húszéves, megalkuvásokkal tele politikája, de a Szász-féle polgári párt eddigi alig-eredményessége is. Pedig a Tőkés László megnyitotta út a járható. Bizonyosan egy tisztább, megújult RMDSZ lesz majd alkalmas az elkövetkező három esztendőben az összefogásra. És természetesen egy nyitottabb, demokratikusabb, kompromisszumra, tárgyalásokra hajló MPP.

Simó Erzsébet, Háromszék

admin
 

>