Ukrajnát nyugtalanítja a módosított román állampolgársági törvény

Az ukrán külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki pénteken Románia múlt havi dön- tése miatt, amelynek értelmében Bukarest megkönnyíti a román állampolgárság vissza- szerzésének eljárását az ország „régi állam- polgárai” számára.

Az is nyugtalanítja Kijevet, hogy Románia nem hajlandó aláírni egy kétoldalú megál- lapodást, amely kizárná a kettős állam- polgárságot – idézte az Interfax hírügynök- ség Konsztantyin Jeliszejev külügyminisz- ter-helyettest. (Ukrajnában tiltják a kettős állampolgárságot.)

Kijev tájékoztatta aggodalmáról az Európai Uniót is – közölte a külügyminiszter-helyettes.

Bukarest áprilisban döntött annak az eljárásnak az egyszerűsítéséről, amely lehetővé teszi „a régi román állampolgároknak” és bizonyos fokig leszármazot- taiknak a román állampolgárság visszanyerését. Ez az intézkedés kiváltotta már a moldovai vezetők haragját is, és aggodalmakat keltett az Európai Unióban, mivel az ukrajnai és moldovai románok számára a román állampolgárság megszerzése egyúttal viszonylag szabad utat jelenthet az EU más országaiba is.

A román kormány április 15-én kiadott sürgősségi rendelete értelmében gyorsabban visszaszerezhetik román állampolgárságukat mindazok, akik korábban rendelkeztek ezzel a státussal, de akaratukon és önhibájukon kívül elvesztették. Értelemszerűen élhetnek e lehetőséggel azok a moldovai és ukrán állampolgárok, akik, illetve akiknek felmenői 1940-ben a Molotov-Ribbentrop-paktum nyomán vesztették el román állampolgárságukat.

Moldova területe nagyrészt megegyezik a történeti Besszarábia területével. Alig négymillió lakosának több mint kétharmada román nyelvet beszélő moldován. 1918-ban Oroszországtól Romániához került, de a szovjet csapatok 1940-ben elfoglalták. A történelmi Besszarábia területének mintegy hetven százaléka, lakosságának nyolcvan százaléka a moldovai szovjet tagköztársaság része lett a Szovjetunió államkeretében, a többi része pedig Ukrajnának jutott.

STOP

admin
 

>