Megkezdték az Összefogás listájának kampányát

Ünnepi hangulatban kezdődött hétfőn délután az európai parlamenti választási kampány Sepsiszentgyörgyön. Székely falvak huszár hagyományőrzői vonultak végig a városon, táblákkal érkeztek a háromszéki falvak. A főtéren felállított színpadon mutatkoztak be a Magyar Összefogás jelöltjei. Tőkés László listavezető mellett jelen volt Markó Béla, az RMDSZ elnöke és a Szövetség, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jelöltjei.

Kelemen Hunor, az RMDSZ kampánystábjának vezetője szerint azért indul Sepsiszentgyörgyről a kampány, mert az összefogás példájával Székelyföldről, Háromszékről szeretnének üzenni az erdélyi magyarságnak onnan, ahol a legerősebb a politikai megosztottság és széthúzás. Az erdélyi magyarság megegyezést és összefogást szeretne, az Európai Parlamentben pedig erős magyar képviseletet. Ez lesz az elsődleges üzenete a kampánynak is – mondta a Kossuth Rádió Krónika műsorának Kelemen Hunor.

Sepsiszentgyörgyről indul a magyar összefogás lángja – mondta házigazdaként

„Tessenek összefogni!”

Antal Árpád András polgármester, és azt javasolta, hogy június 7-e, az európai parlamenti választás napja legyen a magyar összefogás napja és a Kárpát-medencei magyarság ünnepe. A több ezer résztvevő tapssal fogadta az összefogást megvalósító politikusokat, Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét és Markó Bélát, az RMDSZ elnökét, aki szerint az erdélyi magyar közösség parancsát teljesítették a politikai megegyezéssel. Az új jelszó: Fogj össze, és légy szabad – mondta Markó Béla.

Tőkés László, a magyar összefogás listavezetője a Kárpát-medencei magyar összefogás parancsát hangsúlyozta. Egy magyar ügy létezik, a Kárpát-medencében élő magyarság közös ügye a nemzetek Európájában. Ennek képviseletére vállalkoznak az erdélyi magyar összefogás jelöltjei együtt a magyarországi és felvidéki magyarokkal, hogy képviseljék a délvidéki és kárpátaljai magyarok ügyét is. Tőkés László arra szólította fel az erdélyi és székelyföldi magyarokat, hogy tegyék félre sérelmeiket, emelkedjenek felül a megosztottságon azért, hogy legyen európai Erdély ügye.

Oláh-Gál Elvira, Kossuth Rádió
Fotók: RMDSZ

admin
 

>