Sajtószabadságunk Ecuádoréval egyenlő

A sajtószabadság szempontjából Románia a 92. helyet foglalja el.

A sajtószabadság 2008-as világranglistáján Románia a 92. helyet foglalta el, három latin amerikai országgal, Ecuadorral, Peruval és Panamával együtt. A Freedom House jelentése a tizedik helyre sorolja be Romániát a volt szocialista országok között. Romániát megelőzi Bulgária és Szerbia, de Moldva Köztársaság és Albánia országunk után helyezkedik el a rangsorban.

A romániai sajtó részben szabad, ezért foglalja el a 92. helyet a 195 országot tartalmazó sajtószabadság világranglistán, melyet a Freedom House készített.

Cristina Gusseth, a Freedom House Románia elnöke elmondta, Románia rosszabbul áll a ranglistában mint tavaly, mert gyengébb eredményei vannak a törvénykezés és politika területén. Az elért pontokkal Románia eltávolodik az európai országoktól, közelebb áll viszont azokhoz az országokhoz, melyek még nem csatlakoztak az Európai Unióhoz. Cristina Gusseth szerint Románia helyzete azért romlott, mert a román gazdaság túl szegény ahhoz, hogy fenntartson egy változatos sajtót.

A Freedom House másik kifogása Romániával szemben az, hogy a médiában nagyfokú koncentráció észlelhető, azaz a mogulok kiterjesztik hatalmukat a rádióra, televízióra és sajtóra, ami miatt kevésbé változatosak a tájékozódási források, és a közszolgálati rádió és televízió a politikum befolyása alatt van. Az egyetlen pozitív vonatkozás Romániával kapcsolatban az, hogy a régióban első helyet foglalja el az internet terjedésében.

Gödri Alpár
Impulzus

admin
 

>