A Magyar Polgári Párt Közleménye

RMDSZ fennhatóság alá került a Hargita Népe

Az RMDSZ többségű megyei tanács a Magyar Polgári Párt tiltakozása ellenére, az április 29-én tartott maroshévízi ülésén egy olyan szabályzatot fogadott el, amelyet az újság szerkesztői találóan így jellemeznek: „Hargita Megye Tanácsának szerdai döntésével gyakorlatilag megvalósult a Hargita Népe napilap politikai ellenőrzés alá vonása. A Hargita Népe jogi helyzetének rendbetételét célzó tegnapi határozat hatályba lépésével tulajdonképpen kézi vezérlésűvé teszik a Hargita Népe szerkesztőségi politikáját. Továbbra is úgy tekintjük, hogy ezzel a lépéssel a politika zöld utat nyert ahhoz, hogy üzeneteit akadálymentesen és szakmai kontroll nélkül juttathassa el az állampolgárokhoz.”
A Hargita Népe státusának módosítását egy új szabályzat egyoldalú (!) elfogadása tette lehetővé, amely többek között összevonta a menedzseri és lapszerkesztői munkaköröket az „igazgató-főszerkesztő” állás létrehozásával. Az RMDSZ frakció tanácsosai vita nélkül szavazták meg az említett szabályzatot, hiába kérte a Magyar Polgári Párt a határozat elhalasztását a lap jogi helyzetének tisztázása érdekében. A Borboly Csaba által irányított szavazógépezet ezúttal is jól működött, és máris “ideiglenesen” kinevezték a Hargita Népe élére az RMDSZ pártlapjától, az Új Magyar Szótól frissen átigazolt Isán István Csongort. Ezzel a döntéssel megszűnt a Hargita Népe napilap maradék függetlensége és belekényszerül abba a sorba, amelyet az RMDSZ szócsöveként ismert Udvarhelyi Híradó, Csíki Hírlap, Vásárhelyi Hírlap, a székelyudvarhelyi Digitál 3 TV, Csíki TV képviselnek. A Hargita Népe feletti politikai kontroll megszerzése siker propagandát kifejező kommunikációt, a valós problémák, kényelmetlen kérdések elkendőzését és a kritikai magatartás elutasítását jelenti.

A Magyar Polgári Párt továbbra is kéri, hogy tegyék közzé eredeti formájában a megyei tanács üléseinek jegyzőkönyvét, kérjük a Hargita Népe kiadóval kapcsolatos szabályzat azonnali visszavonását és módosítását annak érdekében, hogy megmaradhasson a lapszerkesztői függetlenség és ne sérüljön a nehezen kivívott sajtószabadság. és demokrácia elve!
Az RMDSZ-es kollégáinkat arra kérjük, hogy többé ne szavazzanak behunyt szemmel! Utasítsuk el közösen azt a megaláztatást, hogy szavazatunkat kérik vita nélkül, ismeretlen szövegek, határozati javaslatok támogatására, pusztán politikai megfontolásból!

Székelyudvarhely- Csíkszereda- Gyergyószentmiklós, 2009. május 3.
A Magyar Polgári Párt
Hargita megyei önkormányzati frakciója

admin
 

>