1

Markó szerint nincs tétje a kettős állampolgárságnak

Elvesztette tétjét a magyar állampolgárság megadása a romániai magyarok számára, mert Magyarország és Románia is az Európai Unió tagja – véli Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A politikus egy keddi bukaresti sajtóértekez- leten kijelentette: az RMDSZ ellenzi a román állampolgárság könnyített megadását a moldovaiaknak.

„Lehet róla beszélni, meg lehet adni a romániai magyaroknak a magyar állampolgárságot, nem lenne rossz, de Románia és Magyarország viszonylatában ennek már nincs tétje” – mondta Markó, aki szerint most nem ez a legfontosabb téma.

Az RMDSZ elnöke kifejtette: csak látszólag ellentmondó, hogy a szövetség ellenzi a román állampolgárság könnyített megadását a moldovaiaknak, de támogatja az erdélyi magyarok kettős állampolgárságát. Markó szerint alapvető különbség van a Románia és Moldova, valamint Magyarország és Románia között, hiszen ez utóbbi kettő tagja az Európai Uniónak, és lassan eltűnnek a határok a két ország között.

Markó rámutatott: a román állampolgárság könnyített megadása a moldovaiaknak elsősorban azért rossz, mert Romániának nem érdeke, hogy Moldovából elhozza az ott többségben élő románokat. Ehelyett olyan helyzet megteremtéséhez kellene hozzájárulnia, hogy a moldovai románok szülőföldjükön erősíthessék identitásukat, fejleszthessék anyanyelvüket és kultúrájukat.

Duna TV

admin
 

  • narkó méla szerint:

    narkó méla mán megint megmondta a tutit.

  • >