2

Világméretű vészhelyzetet hozott a sertésinfluenza

Nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő betegség az Egészségügyi Világszervezet szerint. A közép-amerikai országban immár 81-re emelkedett a feltehetően a sertésinfluenzában meghaltak száma.

Az ENSZ szakosított szervezetének tizenöt tagú szakértői bizottsága szombaton rendkívüli ülést tartott Genfben, ahol Margaret Chan főigazgatóval és más magas rangú tisztviselőkkel együtt meghallgatták a mexikói és az amerikai hatóságok legfrissebb tájékoztatását.

A szakértők egyetértettek abban, hogy további információkra van szükség annak eldöntéséhez, hogy emeljék-e a veszély súlyosságát jelző indexet, amely hármason áll a lehetséges hat fokozatból.

Margaret Chan a szakértők tanácsai nyomán közleményt adott ki, amelyben nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a betegség terjedését.

Ez azt jelenti, hogy fennáll a veszélye az új influenzajárvány elterjedésének más országokban is.

A főigazgató felszólította minden ország egészségügyi hatóságait, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak, kövessék figyelemmel és jelentsék a gyanús influenzaszerű vagy súlyos tüdőgyulladással járó megbetegedéseket.

Néhány órával korábban, amikor visszatért Genfbe a Mexikóban és az Egyesült Államokban tett látogatásáról, a főigazgató még úgy fogalmazott, hogy a következmények kiszámíthatatlanok, akár világjárvány is lehet az új típusú influenzából.

“Ez egyértelműen a H1N1 jelzésű vírus egyik állati eredetű törzse, és potenciálisan világjárványt jelent, mert képes megfertőzni embereket” – mondta Chan, elismerve ugyanakkor, hogy a jelenleg rendelkezésre álló laboratóriumi, járványtani és klinikai bizonyítékok még nem egyértelműek.

A WHO szakértői szombaton eljárási protokollt adtak ki a klinikai laboratóriumok számára, hogy minél hamarabb azonosítani tudják az esetleges betegeknél az A/H1N1 jelzésű új vírustörzset, amely a madár- a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja.

A szervezet elővigyázatosságból azt javasolta, hogy minden gyanús eset mintáját mielőbb küldjék el a WHO valamelyik referencia laboratóriumába.

A mexikói hatóságok legfrissebb adatai szerint alapos a gyanú, hogy április 13. óta 81 ember halt meg az eddig ismeretlen vírusváltozat okozta megbetegedésben, 20 halálesetben pedig teljesen biztos.

További 1324 embert vettek vagy tartanak még mindig orvosi ellenőrzés alatt. A fertőzés minden esetben emberről emberre terjedt.

José Angel Córdoba mexikói egészségügyi miniszter pénteken még azt mondta, hogy az elhalálozási arány stabilizálódott, és lassul a kórházakba kerülő fertőzöttek számának exponenciális növekedése is.

A legutóbbi 24 órában mindazonáltal nem jeleztek újabb megbetegedést. Mindazonáltal Mexikóvárosban és két szövetségi államban (Mexikó és San Luis Potosí) az oktatási intézményeket pénteken bezárták legalább május 6-ig, s az államfő elrendelte a betegek karantén alá vételét.

A fővárosban bezárták a mozikat, a könyvtárakat, a színházakat és a múzeumokat is, s lemondják a nyilvános rendezvényeket.

A mexikói katolikus egyház ennek szellemében bejelentette, hogy nem tartják meg a vasárnapi miséket. A WHO jelezte, hogy kész vírusölő gyógyszerekkel kisegíteni Mexikót, de a hatóságoknak egyelőre megfelelő mennyiségű orvosság áll a rendelkezésükre.

A svájci Roche által gyártott, a madárinfluenza ellen is hatásos Tamiflu a WHO szerint a mexikói influenzánál is bevált.

Bár Mexikó az ellenkezőjében bízik, az Egyesült Államok járványügyi hatóságának közegészségügyi kérdésekben illetékes igazgatója, Anne Schuchat szombaton arra figyelmeztetett, hogy nem lehet feltartóztatni az új vírus terjedését, így újabb megbetegedésekre számítanak.

Az Egyesült Államokban már 11 biztos esetről tudnak (Kalifornia, Texas, Kansas), legalább nyolc betegnél pedig fennáll a gyanú.
Tíz új-zélandi diák is sertésinfluenza-gyanús

Tíz nemrégiben Mexikóban járt új-zélandi diák feltehetően sertésinfluenza-fertőzést kapott – közölte vasárnap az ország egészségügy-minisztere.

Tony Ryall elmondta, hogy a 13 középiskolai diák szombaton tért haza Mexikóból és azonnal influenza-tesztet készítettek velük.

Tíz diák tesztje pozitív volt, azonban egyik beteg állapota sem súlyos. Az eredményeket elküldték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) melbourne-i laboratóriumába.

ma.hu

admin
 

>