Tőkés László levélben köszöntötte az RMDSZ kongresszust

A kolozsvári kongresszus központi üzenetének a magyar összefogást választották a szervezők. A kizárólag magyar nyelven kiírt jelszó a kongresszus óriásplakátjain és valamennyi dokumentumán megjelent. Többeknek is feltűnt azonban, hogy az esemény illusztris vendégeket vonzott ugyan Kolozsvárra, de az, akivel az összefogás megtörtént, nem jelent meg.

Lakatos Péter Bihar megyei képviselő meg is jegyezte, nem szerencsés, hogy az eljegyzés napján a menyasszony piknikel és nem vállal közösséget a vőlegénnyel. Lakatos arra utalt, hogy Tőkés László EMNT-elnök Debrecenből, a páneurópai piknikről üzent a kongresszus résztvevőinek; szavait Toró T. Tibor, az EMNT alelnöke tolmácsolta.

Felidézte, tíz évvel ezelőtt Csíkszeredában szólhatott legutóbb az RMDSZ kongreszszusához. Akkor arra próbálta rávenni – sikertelenül – a kongresszusi küldötteket, hogy nem szabad a kormányzati szerepvállalásnak alárendelni az önálló erdélyi magyar külpolitikát. Az egységes brüsszeli képviselet megteremtésének vágya szülte meg a mostani öszszefogást is.

„Nem volt könnyű túltenni magunkat az elmúlt évek csatáin, mert az egymáson ejtett sebek nem gyógyultak be nyomtalanul, és a bizalmatlanság fala nem egykönnyen adja meg magát. Gondolom, az RMDSZ vezetőinek, Önöknek sem könnyű változtatniuk a képviseleti monopóliumhoz szokott mentalitáson, a nemes kizárólagosság politikai gyakorlatán” – árnyalta az összefogás eufóriáját a püspök.

Azt azonban elismerte, közös cselekvésre nyílt lehetőség, nemcsak az EP-választásokon, hanem az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) keretében is. „Megértjük azokat is, akik egyelőre bizalmatlanok és kétkedők, hiszen semmilyen biztosíték nincs arra, hogy ami létrejött, az működni is fog” – relativizált Tőkés.

Reményét fejezte azonban ki, hogy az együttműködés legfontosabb döntéselőkészítő intézményének szánt EMEF túléli a választási kampány opportunitását. „Szeretnénk hinni, hogy az elkövetkezendőkben úgy dolgozhatunk együtt közös céljaink megvalósításán, hogy egymás értékeit és meggyőződését mindvégig tiszteletben tartjuk. Mert nem legyőzni, hanem megnyerni akarjuk egymást” – zárta levelét az EMNT elnöke.

A Krónika kérdésére a kongresszust követő sajtótájékoztatón Markó Béla kijelentette, ő maga is levélben köszöntötte az EMNT egy héttel korábbi közgyűlését, és Tőkés is levelet küldött. „Megtörtént az összefogás, de ez nem jelenti, hogy mindenütt és minden pillanatban együtt vagyunk és mindenben egyetértünk. Ahhoz képest azonban, ami nem is olyan régen volt, ez egy jelentős változás” – jelentette ki az elnök.

Szerző(k): Gazda Árpád, kronika.ro

admin
 

>