MPP-belviszály: a kongresszusi döntések semmisnek nyilvánítását kérik

A Magyar Polgári Párt (MPP) kongresszusi határozatainak semmisnek nyilvánítását kérik a bukaresti törvényszéktől a párt helyi és megyei szervezeteinek vezetői. A polgári pártban belviszályt kavart döntések elleni kifogásaikat az elégedetlen MPP tagok érintettként terjesztik az Országos Tanács határozatainak jogosságát elbíráló törvényszéki bírák elé. Szász Jenő szerint azonban erre mégsem kerül sor, szerinte a perre készülők meggondolják magukat és nem teszik meg ezt a lépést.

A március 14-i gyergyószentmiklósi MPP-kongresszus határozatait a bukaresti törvényszéknek kell elfogadnia, az ehhez szükséges tárgyalás május nyolcadikára van kitűzve. Ezt a pártok működését szabályozó törvény írja elő, amely ugyanakkor minden érintettnek lehetőséget ad kifogásainak ismertetésére, ezeket a testület figyelembe veszi a döntések jogosságának elbírálásakor.

Gergely Balázs, aki a kongresszus állítólagos szabálytalanságai miatt lemondott az MPP kolozsvári elnöki tisztségéről, a Krónikát arról tájékoztatta: beadványukat már megszövegezték, a következő napokban pedig több megyei szervezet vezetése is aláírja. “A dokumentumban a kongresszus lezajlásakor és a határozatok meghozatalakor tapasztalt törvénytelenségekre hivatkozva kérjük, hogy a bíróság tekintse semmisnek a Szász Jenő által előterjesztett dokumentumokat, és hogy ne fogadja el a kongresszus határozatait” – magyarázta.

“Amennyiben a bíróság jogosnak találja kifogásainkat és elutasítja a gyergyószentmiklósi kongresszus döntéseit, a Magyar Polgári Párt vezetésének újból össze kell hívnia az Országos Tanácsot, így újabb tisztújításra kerülhet sor” – nyilatkozta a Krónikának Lengyel György, az MPP Bihar megyei elnöke.

Szász Jenő MPP-elnök a Krónikának úgy fogalmazott: szerinte az elégedetlenkedő párttagok elég bölcsek és nem fordulnak a törvényszékhez. “Amennyiben mégis erre ragadtatják magukat és nem tudják a közösségi döntésnek alárendelni saját érdekeiket, úgy  én méltatlannak tartom ehhez bármit is hozzáfűzni” – nyilatkozta a polgári párt elnöke.

Az MPP Országos Tanácsának március 14-i ülésén a jelen levők közül körülbelül ötven személy hagyta el tiltakozásképp a munkálatokat, miután Szász Jenő szavazásra bocsátotta, hogy az ülésen ne csak az alapszabály értelmében választott küldöttek rendelkezhessenek szavazati joggal, hanem a megyei és helyi önkormányzatokban tisztségviselőként tevékenykedő, ám a kongresszus munkálataira csupán meghívottként érkezett jelenlévők is. A pártelnök felvetésével többen nem értettek egyet, állításuk szerint ez a szervezet alapszabályzatába ütközik.  Állításuk szerint ugyanakkor nem volt idejük megvitatni a módosító indítványokat, zavaros volt a szavazás lebonyolítása és a szavazatok összesítésének módja is. Az MPP elnöke javaslatának elfogadását követően ugyanakkor a  szavazati joggal rendelkező 144 küldött 281 meghívottal bővült ki, akik elsöprő többséggel erősítették meg tisztségében Szász Jenőt.

Szerző(k): Lázár Lehel, kronika.ro

admin
 

>