Növekedett az olló a Fidesz és az MSZP támogatottsága között – a Jobbik bejutna

Az általánosan rossz közhangulat ellenére áprilisban 59 százalék volt a választói hajlandóság. A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében 30 százalék (+2 százalékpont), az MSZP-é pedig változatlanul 11 százalék – derül ki a A Századvég és a Forsense közös választáskutatási adatfelvételéből, ami 2009. április 7-17. között készült 1006 felnőtt személy megkérdezésével.

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának 2009. április 7-17. közötti adatfelvétele szerint Gyurcsány Ferenc lemondása és Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölése nyomán nőtt a két nagypárt támogatottsága közötti különbség. A Jobbik a biztos szavazó pártválasztók körében elérte a parlamenti bejutási küszöböt.

A két kisebb parlamenti párt, az MDF és az SZDSZ támogatottsága egyaránt 1 százalék. A Jobbik szavazóinak aránya jelenleg 3 százalék a teljes lakosság körében, a többi parlamenten kívüli kispárt együttes támogatottsága 1 százalékos.

A biztos szavazó pártválasztók 70 százaléka szavazna a Fideszre és 18 százaléka az MSZP-re. A két kisebbik parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF 2 illetve 1 százalékos támogatottsággal bír a biztos szavazó pártválasztók körében, ugyanakkor a Jobbik méréseink során először elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt – derül ki a közvélemény-kutatásból.

A kormány rosszul végezte munkáját

Továbbra is igen negatív a Gyurcsány-kormány teljesítményének utólagos megítélése. Az összes megkérdezett 73 százaléka negatív értékelést, 23 százaléka pozitív értékelést adott a leköszönő kabinetről. A politikával kapcsolatos általános elégedetlenséget jelzi, hogy a megkérdezettek közel fele (47%) mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel elégedetlen.

Bajnai Gordon megítélése

A Bajnai-kormány felállása után sem változott érdemben a közhangulat. A válaszadók közel hattizede továbbra is az előrehozott választások mellett áll. A válaszadók 28 százaléka tartja alkalmasnak Bajnai Gordont miniszterelnöknek, 42 százalékuk szerint alkalmatlan erre a posztra. Figyelemreméltó, hogy az MSZP szavazói továbbra is inkább Gyurcsány Ferencben bíznak (44 százalék), mint Bajnai Gordonban (27 százalék).

portfolio.hu

admin
 

>