1

Autonómiáért küzdöttek a bolíviai magyarok

Tóásó Előd (forrás: iwiw)

Rózsa Flores Eduardo és társai Evo Morales ellenzékét segítve autonómiát akartak létrehozni Bolívia keleti részén – állítja blogjában a székelyföldi Nagy Attila, aki ismeretségben állt Tóásó Előddel. Rózsa Flores Eduardóval kapcsolatban úgy véli, nem voltak alaptalanok a román sajtóban tavaly megjelent vádak, melyek szerint Rózsa Flores a székelyföldi autonómia kivívását fegyverek által képzelte el.

A Kovászna megyei Kökösön lakó, teológiát végzett, de magát vallásos anarchistának tartó Nagy Attila egy blogbejegyzésében arról ír, hogy a Bolíviában múlt héten elfogott és az elnök elleni merényletkísérlet vádjával fogva tartott Tóásó Előddel tavaly ismerkedett meg az interneten egy, a Székelyföld autonómiájáról zajló eszmecsere révén.

Az ismeretségből levelezés lett, melynek során Tóásó beavatta Nagy Attilát bolíviai tartózkodásának egyes részleteibe. Az utolsó beszélgetésük tavaly december 30-án zajlott, ekkor a magyar állampolgárságú Tóásó már a dél-amerikai országban tartózkodott.

Hajmeresztő történetek

Tóásó a beszélgetések során meglehetősen titkolózó volt, Nagy szerint ez a tény arra utal, hogy a csoport bolíviai „kalandja” nem volt veszélytelen: „A beszélgetésünk alapján, amit nyugodtan el lehet mondani, hogy Ők a Morales elnök ellenes körökhöz tartoztak, vagyis azokkal szimpatizáltak, de ez még nem jelent elnökgyilkossági szándékot. Kérdeztem Eduardoról, hogy hol van, de az elöl elzárkózott, hogy bármit is mondjon Eduardoról. (…) A titkolózás arra enged következtetni, hogy tudatában volt, hogy ottlétük nem veszélytelen, mert az ellenzékhez tartoztak, akik autonómiát akartak, az ország azon részének ahol a szelídebb, (ezt Előd alapján írom) camba indiánok laknak és fehérek, akik ahogy ő írta jól kijönnek. Az új elnök Morales a hegyi, ahogy Előd írta, az agresszív colla indiánok közül való. Előd tudósítása szerint a colla indiánok ki akarják semmizni a cambákat. A politikai helyzet alapján, amit mindenki tud és Előd levele alapján tény, hogy ők egy konfliktuszónában voltak, ahol bármi megtörténhet” – emlékszik vissza Nagy Attila.

A blogbejegyzés szerint Tóásó hajmeresztő dolgokat írt a bolíviai viszonyokról: “A collák hegyvidékiek, ők termesztik a koka levelet, brutálisak és erőszakosak, a minap megvertek majd élve megégettek 11 embert. (…) De itt, a hegyvidéki indiánoknak egy törvényük van: megvernek, felgyújtanak benzinnel, ha túléled, felmetszik a hasadat, és a beleidet a nyakad köré tekerik”.

Nagy Attila beszélgetéseik során Tóásó Elődöt tiszta embernek ismerte meg, akitől távol állt mindenfajta agresszivitás. „Beszélgetéseinkből az derül ki, hogy az önkereső ember lelki békevágya volt benne. De tudni kell, hogy az önkeresők, egyúttal, ha fiatalok, egy kicsit kalandvágyók is. Többre vágyott a szürke hétköznapoknál, de elképzelhetetlen, hogy terrorakciókban akart volna részt venni” – áll a blogbejegyzésben.

Fegyverrel kivívott székely autonómia?

Nagy Attila ugyan csak egy rövid internetes beszélgetés erejéig került kapcsolatba, még a Bolíviába való távozása előtt, Rózsa Flores Eduardóval, de közös ismerősükre hivatkozva azt állítja: baráti beszélgetések alkalmával Rózsa Flores többször is annak a véleményének adott hangot, hogy fegyverrel kéne harcolni Székelyföld autonómiájáért.

Tavaly a román sajtó felháborodva cikkezett arról, hogy egyes körök – és itt felmerült Rózsa Flores neve is – fegyveres harcra készülnek Székelyföld autonómiájáért. Ennek kapcsán a Székely Hírmondó interjút készített Floresszel, amelyben a férfi tagadta a román újságok állításait.

Mint ismeretes…

Múlt hét csütörtökön számoltak be bolíviai hírforrások arról, hogy a román állampolgárságú, 29 éves Magyarosi Árpád, valamint Rózsa Flores Eduardo bolíviai-magyar-horvát állampolgár is életét veszítette abban a tűzharcban, amelyet a bolíviai biztonsági erők folytattak csütörtökön állítólagos zsoldosokkal Santa Cruz bolíviai város egyik szállodájában.

Evo Morales bolíviai elnök csütörtökön, Venezuelában bejelentette: külföldi zsoldosok, köztük magyarok, merényletet terveztek ellene, de a biztonsági erők ezt meghiúsították, és közben három embert lelőttek, kettőt pedig letartóztattak. A harmadik halott az ír állampolgárságú Dwyer Michael Martin. A letartóztatottak egyike az erdélyi származású magyar állampolgár Tóásó Előd, aki jelenleg magyar konzuli védelem alatt áll. A bolíviai hatóságok két magyar férfit még köröznek az állítólagos összeesküvésel kapcsolatban.

kitekinto.hu , erdely.ma

admin
 

>