Az únió elutasítja az új román állampolgársági tervet

Az európai intézmények rosszallását váltotta ki Románia javaslata, amely szerint mintegy egymillió moldovai állampolgár szerezhetne könnyített eljárásban román állampolgárságot. Ha Moldova valóban beváltja a fenyegetéseit, és válaszlépésként betiltja a kettős állampolgárságot, akkor Bukarest gyakorlatilag annektálhatja Moldova lakosságának egynegyedét. Az EUObserver által megkérdezett EU-tisztviselők azonban valószínűnek tartják, hogy a román javaslat pusztán a romániai elnökválasztási kampány része, és sohasem kerül alkalmazásra. A cseh soros EU-elnökség azonban Alexandr Vondra cseh miniszterelnök-helyettes és Cristian Diaconescu román külügyminiszter találkozóját követően nyilvánosan megrótta Romániát a javaslat felvetése és esetleges elfogadása miatt kialakuló regionális feszültségek miatt.

Az április 15-én előterjesztett törvényjavaslat szerint román állampolgárságot kérelmezhetnek azok a moldovaiak, akiknek egyik dédszülője egykor román állampolgár volt. Jelenleg erre csak akkor van mód, ha a kérvényező egyik nagyszülője volt egykor román állampolgár. A javaslat a kérelem elbírálásának határidejét hat hónapról öt hónapra szállítaná le, és eltörölné a román nyelvismereti vizsgát. Megfigyelők szerint a lépés egyértelműen reakció arra, hogy Moldova vízumkötelezettséget vezetett be a román állampolgárokkal szemben, miután Bukarestet vádolta meg a választásokat követő kormányellenes zavargások szervezésével és anyagi támogatásával.

Az EU-tagállamok egyébként évente mintegy 730 000 személynek adnak állampolgárságot, ami akár kisebbfajta bővítésnek is tekinthető, mivel meghaladja a legkisebb tagállamok (Málta és Luxembourg) népességét. 2006-ban Összehasonlításképpen: Franciaország és Nagy-Britannia 150 000, Németország pedig 125 000 személynek adott állampolgárságot. Az állampolgárság kiterjesztése azonban nem mindig problémamentes. Spanyolország 2005-ben 600 000 illegális bevándorlót legalizált, akik állampolgárságot nem, de letelepedési és munkavállalási engedélyt kaptak. Az EU-tagállamok annak idején élesen bírálták a lépést az előzetes konzultációk hiánya miatt.

Lengyelország ugyancsak állampolgárság megadását tervezte a Belorussziában, Ukrajnában, Oroszországban és Kazahsztánban élő mintegy 1 millió lengyelnek, akiket a második világháborút követő határmódosítások és a sztálini áttelepítések szakítottak ki Varsó fennhatósága alól. A döntés azonban kétségessé tette volna Lengyelország csatlakozását a schengeni zónához, így 2007-ben Varsó egyfajta „lengyeligazolvány” bevezetése mellett döntött, ami a vízumköltség visszatérítésére, bizonyos egészségügyi ellátásokra és utazási kedvezményekre jogosít.

globusz.net, euobserver.com,erdely.ma

admin
 

>