1

Magyarul tudó orvost a magyar betegnek !

A világ legtermészetesebb elvárása lenne, ha az emberek eszét nem zavarná meg sok, magát fontosabbnak hirdető elv.

Középkorú orvosnő meséli mint pályakezdése egyik legfelkavaróbb döbbenetét: nagybeteget hoznak be a kolozsvári kórházba, magánkívül jajgat, talán halálán van. Az ügyeletes föléje hajol, próbál rájönni a baj okára, a pácienssel értekezni nem lehet, félig önkívületben elhangzó magyar szavait pedig nem tudja megfejteni. Tehetetlenségében végül vállat von: „Miért nem tanult meg románul, hogy én is értsem?” — tárja szét a karját. Végül akad, aki fordítson, de a tanulság marad: némelyeknek a tehetetlenség érzetétől az embertelen közönyig eljutni egyetlen lépésükbe kerül, és nem átallják azt megtenni. Ők korunk megnyomorított tudatú „szakemberei” — már ha megérdemlik e minősítést.

Közvéleményünk visszhangjaként az EMI nemrég a hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozva a kisebbségek nyelvét ismerő orvosokat kért a megfelelő helyekre. Válaszként a Diszkriminációellenes Tanács, küldetése nagyobb dicsőségére, mit ötölt ki? Szerinte az orvos nem kötelezhető arra, hogy megtanulja a beteg anyanyelvét.

Egy kíméletlen és kizáró nemzetállami logika érvényesül e szemléletben, mely túlhajtottságában szöges ellentétbe kerül mindennel, amit emberségnek lehet nevezni. Mert mi nem Moldvába kértük a magyarul tudó orvost, az Isten szerelmére, hanem Erdélybe, annak is főleg magyarlakta megyéibe. És nem a beteget „alkalmazzák” az orvos kedvéért, hanem fordítva: ő szolgálja ki a lakosságot. Egy adott helységét.

Szögezzük le: az orvostól igenis elvárható, sőt, megkövetelhető, hogy ismerje azt a nyelvet, melyen betege legkönnyebben kifejezi magát. Szakmai elvárás, feladatai ellátásának elemi feltétele a nyelvtudás, ezért szolgálati kötelességévé kellene tenni, s ha ez eddig nálunk nem történt meg, az jogszabályaink és a gyógyítás gyakorlatának kóros hiányosságaira vall.

B. Kovács András, Háromszék

admin
 

  • admin szerint:

    Itt jegyezném meg hogy Simona Doktornő Sarmaságot, a Sarmaságiakat már több mint egy évtizede szolgálja, segíti és gyógyítgatja amiért megragadva a lehetőséget, a topic- ot, szóval itt ezeken a hasábokon köszönetet mondunk és további szép eredményeket kívánunk Neki!
    Köszönjük Doktornő !

  • >